Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci vzali útokem ploty u Eurotunelu. Chtěli do kamionů, zastavili vlaky

Autor: bru/ČTK - 
3. října 2015
09:27

Provoz v tunelu pod Lamanšským průlivem byl v noci na dnešek zastaven poté, co do něj vnikla více než stovka migrantů. Provoz vlaků je obnovován postupně, provozovatel tak varuje před zpožděními. Problémy měli ale v noci na dnešek i řidiči kamionů, kteří chtěli tunelem do Británie projet. Migranti se jim snažili dostat do vozů.

Skupině běženců se na francouzské straně ve městě Calais podařilo prolomit ploty terminálu a dostat se až na železniční koleje. Podle společnosti Eurotunnel šlo o dobře zorganizovanou a koordinovanou akci.

Společnost v prohlášení zákazníkům doporučila, aby dnešní cestu přeložili na jiný den. "Po obnovení provozu dnes musí cestující počítat s možnými dlouhými zpožděními," uvedl Eurotunnel v prohlášení.

V okolí severofrancouzském přístavu Calais přebývá v tábořištích několik tisícovek uprchlíků, z nichž mnozí se pokoušejí dostat do Británie na trajektech nebo právě tunelem pod Lamanšským průlivem. Od června při tom přišlo o život 13 lidí a provoz v Eurotunnelu musel být několikrát zastaven.

Kvůli incidentům s migranty se strojvůdci obávají, že běžence snažící se tunelem dostat z Francie do Británie mohou náhodně zabít. "Bojíme se rozjet, bojíme se zastavit, bojíme se jet," uvedly tento týden odbory strojvůdců CGT v otevřeném dopise.

Společnost Eurotunnel v krátké reakci na dopis uvedla, že obavy zaměstnanců chápe. Již v červenci firma zřídila podpůrnou skupinu psychologů. U terminálu v Calais byla navíc zpřísněna bezpečnostní opatření, z nichž mnohá financuje Británie.

Bezmocní řidiči kamionů

Zhruba dvě stovky migrantů snažily dostat i do kamionů, které mířily do Británie.

V noci na sobotu se zhruba 200 uprchlíků snažilo dostat do tunelu, který spojuje Francii a Británii. V noci na sobotu se zhruba 200 uprchlíků snažilo dostat do tunelu, který spojuje Francii a Británii. | Reuters

Calais se s migranty snaží vypořádat už delší dobu, podívejte se: