Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výrobci kontejnerů, obchodníci, taxikáři: Pro koho jsou uprchlíci super byznys?

Která odvětví profitují z příchodu uprchlíků do Evropy, zejména do Německa?
Která odvětví profitují z příchodu uprchlíků do Evropy, zejména do Německa?  (Autor: EPA/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle - 
3. října 2015
05:00

Čeští výrobci obytných kontejnerů nestíhají plnit objednávky z Německa. V místech, kde jsou v SRN uprchlíci ubytovaní, zase rostou tržby obchodníkům se základními potravinami a hygienickými potřebami. Ze situace těží samozřejmě také sami majitelé ubytovacích kapacit. Poblíž hranic si například v Srbsku si pochvalují imigrantskou krizi i taxikáři. 

Otázka ubytování uprchlíků v Německu má dopad na české výrobce obytných kontejnerů. V závodu firmy Touax v Supíkovicích na Jesenicku vyrábí kvůli velké poptávce 30 modulových jednotek denně, dříve jich bylo kolem dvaceti.

„Přestali jsme přijímat nové zakázky z Německa. Máme nasmlouváno do poloviny příštího roku. Přijali jsme od května 40 lidí a pro dalších 40 bychom ještě uplatnění našli,“ řekl Blesk.cz marketingový ředitel firmy Jan Petr. Podnik navíc zavedl třetí směny a řeší optimalizaci výrobního procesu, aby maximálně využil výrobní kapacity.

Rostoucí poptávku pocítila i společnost Česko-slezská výrobní ze Zlatých Hor na Jesenicku či vizovická firma Koma Modular Construction. „Začalo to již loni, dodali jsme ubytování pro asi 3000 uprchlíků, hlavně do oblasti Hamburku, částečně i do Francie,“ řekl marketingový ředitel Komy Martin Hart pro ČTK. Firma má podle něj zaplněnou výrobní kapacitu na tři měsíce dopředu.

Že by ale současná situace v Německu ovlivnila českou ekonomiku nějak výrazněji, se podle oslovených ekonomů očekávat nedá. „Pokud se nebudeme bavit například o výrobcích spacáků či obdobných a konkrétních produktů, pak dopad na českou ekonomiku budou mít migranti marginální,“ řekla analytička Markéta Šichtařová, ředitelka Next Finance.

Německu uprchlíci krátkodobě pomohou

Efekt na německé sousedy bude samozřejmě větší. Uprchlíci tam utratí své úspory a dále budou utrácet peníze, které jim německá vláda poskytne. Efekt bude pozitivní, ale krátkodobý, domnívá se Petr Dufek, ekonom ČSOB. „Pokud má letos jen do Německa přijít milion uprchlíků, je to významné číslo na to, aby se zvedly tržby zejména maloobchodníků. Nějakou desetinku procenta to v německé ekonomice možná udělá,“ řekl Petr Dufek.

„Uvidíme však, jak to bude v dlouhodobějším horizontu. Nakonec půjde o peníze, které skrz uprchlíky utratí v maloobchodě německá vláda na sociálních podporách. V první fázi tedy bude ekonomický růst pozitivní. Otázkou však je, co se odehraje dál,“ dodal.

S tím souhlasí i Markéta Šichtařová. „Že by to pomohlo nějakému celému německému odvětví, například maloobchodu, nic nenasvědčuje. Samozřejmě se však zvýší tržby například v segmentu maloobchodu či ubytování. Ovšem pouze lokálně.“

Na uprchlících vydělávají „podnikavci“

Podnikatelé z oblasti hotelnictví skutečně ze situace těží. Alespoň v německých městech, kde je vysoká míra migrantů.  Ubytování zprostředkované skrze místní úřady uprchlíkům jim garantuje jistý příjem. Mnohé německé obce jsou navíc kvůli akutnímu nedostatku jiných prostor na nabídkách ubytování od privátních podnikatelů závislé.

V Srbsku pro změnu kvete „byznys“ s taxislužbami směrem ke státním hranicím. Pochvalují si tam oživení ekonomiky i drobní prodejci, kteří nabízí své zboží poblíž nádraží.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině