Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tuberkulóza a nemytá těla: Šéf zdravotnictví se bojí nemocí uprchlíků

Autor: David Klempíř - 
30. září 2015
05:00

Příští týden se poprvé sejde expertní tým ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD). Ten má zabránit případnému šíření tuberkulózy a dalších infekčních onemocnění od migrantů na území České republiky. Zasednou v něm hygienici, krajští epidemiologové a další odborníci včetně specialistů z Nemocnice Na Bulovce. Blesku to řekl šéf zdravotnictví Němeček.

K urychlenému sestavení takového týmu vedla Svatopluka Němečka porada ministrů zdravotnictví Evropské unie. Na ní, jak ministr přiznal „… rezonovalo především téma uprchlické krize a s ním spojeného rizika šíření závažných nakažlivých chorob.“

Ministr nařídil vznik týmu okamžitě po ministerské schůzce. „Rozhodl jsem o okamžitém sestavení speciálního týmu pro ochranu obyvatelstva naší země proti přenosu infekčních nemocí,“ uvedl ještě z letadla na cestě do Prahy.

Jak Blesk.cz zjistil, první schůzka „protiinfekčního týmu“ se má konat v příštím týdnu. Budou v něm zástupci sekce hlavního hygienika, ministerstva vnitra, krajští epidemiologové, lékaři z Nemocnice Na Bulovce a navíc i zástupci Společnosti infekčního lékařství a Společnosti pro epidemiologii a mikrobiologii České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Noční můra jménem tuberkulóza

Ministerstvo i sám ministr uklidňují, že jde čistě o preventivní krok, zároveň však přiznávají, že zejména v případě výskytu tuberkulózy nelze situaci podceňovat. „Mezi infekčními chorobami z oblastí, odkud migranti přicházejí, se jako primární riziko jeví tuberkulóza,“ sdělil Němeček.

Vzhledem k denní komunikaci sekce hlavního hygienika s mezinárodními organizacemi má ministerstvo poměrně detailní informace o epidemiologické situaci v zemích původů migrantů. „Vysokou prevalenci tuberkulózy má například Ukrajina, Pákistán, Afghánistán a africké státy s výjimkou Egypta, Komor, Libye, Mauricia, Seychel a Tuniska,“ sdělil ministr.

„Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních,“ dodal s tím, že v této otázce je v úzké spolupráci s ministerstvem vnitra.

Systém k zajištění prevence zavlečení vysoce nakažlivých infekčních onemocnění v ČR podle Němečka již existuje, ale bude v dalším období dolaďován. „Experti zapojení do systému jsou odborníky napříč potřebnými profesemi a rezorty,“ uzavřel ministr.

Podmínky, v jakých běženci žijí po cestě do Evropy, jejich zdraví určitě neprospívají: