Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Protestující Evropa: Uprchlíci (ne)vítejte! Extremisté v obleku Ku-klux-klanu

  • Autor: simao - 
    27. 9. 2015
    16:44

    Uprchlická krize během uplynulého týdne vyhnala na řadě míst Evropy lidi do ulic. Protestovalo se proti uprchlíkům, ale i na jejich podporu. Ve Finsku šokovali radikálové, když se na jejich násilné demonstraci objevil člověk v převleku Ku-klux-klanu. V Belgii se v neděli naopak šel protest na podporu uprchlíků. Jak jsou na tom další země?

  • 1.Finsko

    K násilnému protestu ve Finsku došlo v pátek ráno. Radikálové zaútočili na autobus, který převážel žadatele o azyl a pracovníky Červeného kříže. Jeden z demonstrantů dorazil přitom na akci v převleku člena Ku-klux-klanu (KKK). Tedy v bílé kápi a s bílou špičatou maskou na hlavě. Tahle rasistická organizace přitom neblaze proslula ve Spojených státech, kde se vyhraňovala proti afroamerickému obyvatelstvu.

     

    Incident, kdy ve Finsku napadli radikálové autobus kameny a pyrotechnikou, odsoudil i finský premiér. „Násilí a výhrůžky jsou nepřijatelné,“ uvedl Juha Sipilä. Právě tenhle politik je přitom známý i tím, že nabídl uprchlíkům vlastní dům ve finském Kempele, který nevyužívá, protože se s rodinou přestěhoval do Helsinek.

    Protest proti uprchlíkům ve finském Lahti: Radikál v převleku Ku-klux-klanu Protest proti uprchlíkům ve finském Lahti: Radikál v převleku Ku-klux-klanu | Reuters

  • 2.Německo

    Protesty proti uprchlíkům pokračují v Německu, zemi zaslíbené, kam většina z nich chce doputovat. Během víkendu se skupiny xenofobů sešly v řadě měst. Například v Lipsku, kde se vydali na protest pravicoví extremisté „Offensive für Deutschland“. Provázel je i odpor levicových radikálů, kteří však házeli kameny i na pořádkové jednotky, jež oba tábory oddělovaly. 

     

    I zde však má nesouhlas s migrací politický kontext. Jak vyšlo dle posledních průzkumů najevo, kvůli otevřené náruči pro uprchlíky značně upadá obliba kancléřky Angely Merkel. Časopis Der Spiegel uvedl, že Merkel neskončila první v jeho žebříčku důležitosti politiků vůbec poprvé. Přeskočili ji ministr zahraničí Steinmaier, ministr financí Schäuble i prezident Gauck. Vedle toho pak vzrostla obliba i předsedy bavorské zemské vlády Seehofera, který Merkel za postoj k migrantům kritizoval a v Bavorsku přijal dokonce i maďarského premiéra Viktora Orbána.

    Lipsko: Protest pravicových radikálů proti uprchlíkům Lipsko: Protest pravicových radikálů proti uprchlíkům | Profimedia.cz

    Lipsko: Levicoví radikálové házeli na policejní kordon kameny Lipsko: Levicoví radikálové házeli na policejní kordon kameny | Profimedia.cz

  • 3.Itálie

    Zatímco Maďarsko zavírá své hranice před uprchlíky a dál na nich staví ploty, nedaleko maďarské ambasády v italském Římě se začátkem týdne také demonstrovalo. Tentokrát na podporu uprchlíků a za solidaritu s běženci. Účastníci protestu vyrazili po římské dlažbě naboso a roztáhli velký plakát „Uprchlíci vítejte“, na jejich výzvách se často objevoval motiv žiletkového ostnatého plotu, kterým se Orbánova země před imigranty snaží chránit.   

    Řím: Bosý pochod na podporu uprchlíků Řím: Bosý pochod na podporu uprchlíků | Profimedia.cz

    Řím: Bosý pochod na podporu uprchlíků Řím: Bosý pochod na podporu uprchlíků | Profimedia.cz

  • 4.Polsko

    Proti uprchlíkům se vydali v sobotu protestovat lidé v polských Katowicích. Protestující lidé nesli polské vlajky a nápisy typu „Polsko je pro nás“ a „Ne extremismu“. Vyzývali však také stop „islámské záplavě“. Skupina demonstrantů se sešla i ve Varšavě. „Ne Mohamedovi,“ zněl jeden z transparentů protestu, který se tam odehrál tuto sobotu. Obě akce organizovala skupina Polish Youth, polští mladí, která se tak chtěla vyjádřit i proti přijetí uprchlických kvót.

  • 5.Belgie

    Naopak na podporu uprchlíků se vydali Belgičané (mezi nimi řada migrantů) do centra Bruselu. „Solidaritu s migranty“, „Jděte do Bagdádu, pokud si myslíte, že je to bezpečné“, „Dejte nám šanci žít jako lidé“ objevovalo se na transparentech demonstrujících. Zaujala i dvojice dívek s plakáty dětí uprchlíků. Poselství bylo jasné. „Nejsme nebezpeční. Jsme v nebezpečí.“

    Brusel: Protest na podporu uprchlíků Brusel: Protest na podporu uprchlíků | EPA

    Brusel: Protest na podporu uprchlíků Brusel: Protest na podporu uprchlíků | EPA

  • 6.Lotyšsko

    V lotyšské Rize se naopak protestovalo proti uprchlíkům. Demonstrace se nesly v duchu odporu proti uprchlickým kvótám. Na jednom z transparentů se objevil i šéf Evropské komise a lucemburský politik Jean-Claude Juncker. Ovšem s knírkem. Byl totiž vylepen hned vedle diktátorů Adolfa Hitlera a Josifa Vissarionoviče Stalina.

    Lotyšská Riga: Protest proti uprchlíkům i postoji EU Lotyšská Riga: Protest proti uprchlíkům i postoji EU | EPA

  • 7.Řecko

    Řecko čelí přívalu uprchlíků, situace na některých řeckých ostrovech je hodně složitá. Každý den přichází informace o nových imigrantech přistávajících u břehů ostrova Lesbos. Tam uprchlíci čekají v těžkých podmínkách, než se budou moci vydat dál do Evropy. Vyjádřit podporu migrantům však vyrazili lidé i v řecké metropoli. Do ulic Athén vyšli lidé, kteří se rozhodli vyjádřit svůj odpor proti fašismu a krajně pravicové straně Zlatý úsvit. Připomínali si přitom dvouleté výročí od smrti zavražděného rapera Pavlose Fyssase sympatizanty Zlatého úsvitu.

    Řecko: Protest proti fašistům a na podporu uprchlíků Řecko: Protest proti fašistům a na podporu uprchlíků | Profimedia.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině