Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tisíce falešných syrských pasů: Část uprchlíků se za Syřany jen vydává

Takto vypadá originální syrský pas
Takto vypadá originální syrský pas  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
26. září 2015
17:05

Část uprchlíků v řeckých záchytných táborech se snaží vylepšit své šance na získání azylu pomocí falešných syrských pasů. Těch je odhadem deset procent. Uvedla to evropská agentura Frontex, která koordinuje ochranu vnějších hranic Evropské unie.

Za Syřany se vydávají především Afghánci. Uvedla to pro agenturu DPA mluvčí Frontexu Ewa Moncureová. 

K padělání pasů se ale podle této agentury uchylují i "praví" Syřané. Mnozí z nich prý totiž nemají po prožitém bombardování, změnách místa pobytu a chaosu při útěku žádné doklady.

"Je to pro nás nová zkušenost, že Syřané mají doklady. V minulosti tomu bylo zpravidla tak, že uprchlíci přicházeli bez jakýchkoliv průkazů totožnosti," srovnala Moncureová situaci v Řecku s přijímáním uprchlíků, kteří se vydávají do Evropy z Libye přes Středozemní moře.

Doklady z Turecka

"Obchod s falešnými pasy a dalšími doklady se stal novou službou pašeráckých organizací," řekla Mocureová. "Většina uprchlíků uvádí, že si doklady koupila v Turecku. Tam je celá řada nabídek služeb pro uprchlíky."

Při pohovorech s uprchlíky v přijímacích střediscích ale nehrají pasy, ať už pravé nebo padělané, rozhodující roli. "Pro identifikaci pravých Syřanů nejsou doklady jediným podkladem," uvedla mluvčí Frontexu.

Zhruba třetina běženců, kteří přicházejí do Německa a označují se za Syřany, ve skutečnosti z této blízkovýchodní země nepochází. Na páteční vládní tiskové konferenci to řekl mluvčí německého ministerstva vnitra Tobias Plate. Uprchlíci ze Sýrie přitom mají velkou šanci, že v Německu získají azyl.