Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlíci si ustlali na hrobech. Na křesťanském hřbitově vznikl provizorní tábor

Autor: simao, ČTK - 
26. září 2015
13:07

Na chorvatsko-srbských hranicích to v posledních dnech pořádně vřelo. Zamířily na ně tisíce uprchlíků. Někteří z nich přitom nocovali i na hřbitově nedaleko chorvatského Tovarniku. Rozbalili si stany, nebo spali jen tak na zemi či na náhrobcích. Podle Srbů tam nahnali běžence sami Chorvati.

Chorvatsko-srbská hranice dál čelí náporu uprchlíků. Nedaleko chorvatského pohraničního města Tovarnik v posledních týdnech pořádně houstla atmosféra, když tam docházelo ke snahám uprchlíků prorazit policejní kordony. Mezi Tovarnikem a srbskou oblastí Šid pak obsadili uprchlíci i část hřbitova ortodoxních křesťanů, uvedla agentura demotix.com.

Běženci z něj zřídili provizorní tábor. Vedle bezprizorně posedávajících skupinek se objevily i stany, které běženci mezi hroby rozbalili. Jiní si ustlali přímo na náhrobcích.

Video Uprchlíci v chorvatsko-srbském pohraničí obsadili část hřbitova - Reuters
Video se připravuje ...

 

Jak ze záběrů agentury Reuters vyplývá, není uprchlíků rozhodně málo. Mnoho z nich se usadilo i na hlavní cestě u hřbitova, našli se pak i tací, kteří se rozhodli ohřát se rozdělanými ohni. Na jednom ze záběrů pak spí unavený uprchlík přímo mezi hřbitovním kvítím, zatímco opodál jsou i ženy, děti a staří lidé. Ale také hlídkující pořádkové jednotky. 

"Situace je zde velmi špatná. Není tu místo ke spaní, místo, kam si zajít na záchod, nic," citovalo echo24.cz jednoho z uprchlíků, zatímco další dodával: "Věřte mi, kdybychom v naší zemi neměli problémy, tak sem nepřijdeme, ale my je máme." Srbská média spekulují o tom, že na hřbitov se uprchlíci nevydali sami od sebe, ale zahnali je tam chorvatští policisté, aby je mohli držet na jednom místě. Podle deníku Srbija Danas však mohlo jít i o spojení s chorvatsko-srbskou nevraživostí, která má kořeny ve válkách na Balkáně.

 

 

Nutno dodat, že kvůli uprchlické krizi a zoufalé situaci na hranicích jsou vztahy mezi Chorvatskem a Srbskem opět napjaté. Chorvatsko i Srbsko však v pátek ukončily vzájemné blokády na hranicích.

Záhřeb konflikt začal v pondělí zákazem vjezdu srbských kamionů na své území, čímž chtěl přimět Srbsko, aby migranty vozilo nejen k hranicím Chorvatska, ale i Maďarska a Rumunska. Bělehrad ve středu zavedl odvetné opatření, na které chorvatská vláda reagovala ve čtvrtek rozšířením zákazu na veškerá auta registrovaná v Srbsku. Evropská komise si v sobotu od Záhřebu vyžádala vysvětlení blokády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině