Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hrozí Česku nákaza? Šéf zdravotnictví řeší infekce, které migranti mohou přinést

Ministr zdravotnictví Němeček nařídl, aby se experti zabývali infekcemi, které může přinést migrace.
Ministr zdravotnictví Němeček nařídl, aby se experti zabývali infekcemi, které může přinést migrace.  (Autor: Reuters/Blesk)
Autor: kle - 
25. září 2015
09:20

Ještě začátkem září uklidňoval hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta, že Česko není aktuálně ohroženo šířením infekcí v souvislosti s migrací. Pouhé tři týdny poté ale oznamuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), že Česko pracuje na ochraně. A to po jednání ministrů zdravotnictví EU v Lucemburku.

Ministr zdravotnictví nařídil, aby v Česku začal působit speciální tým, který dá pozor na infekce, které by k nám mohli přinést migranti.

 

 

 

 

Čeho se bojí evropští ministři zdravotnictví?

K tomuto kroku ministra vedla schůzka s jeho kolegy v Lucemburku. „Po jednání s ministry zdravotnictví členských států Evropské unie v Lucemburku, kde rezonovalo především téma uprchlické krize a s ním spojeného rizika šíření závažných nakažlivých chorob, jsem rozhodl o okamžitém sestavení speciálního týmu pro ochranu obyvatelstva naší země proti přenosu infekčních nemocí. V tuto chvíli je naší prioritou prevence. V týmu budou experti na infekční nemoci, bezpečnostní otázky i na problematiku migrace,“ vysvětlil své rozhodnutí Svatopluk Němeček.

 „Občanům České republiky aktuálně nehrozí žádné zdravotní nebezpečí a naším jednoznačným cílem je, abychom tento stav zachovali! Cestou je právě včasná prevence. Jsme si vědomi všech popsaných rizik a na potřebných opatřeních budeme samozřejmě intenzivně spolupracovat s ministerstvem vnitra, v jehož správě jsou zařízení dočasného pobytu uprchlíků,“ zdůraznil ministr zdravotnictví.

Obavy z tuberkulózy

Ministerstvo zdravotnictví se obává zejména tuberkulózy. „Mezi infekčními chorobami z oblastí, odkud migranti přicházejí, se jako primární riziko u uprchlíků jeví tuberkulóza. Migranti mohou být i přenašeči infekcí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako například meningokoková meningitida. Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních,“ řekl ministr.

Na to, že imigranti mohou v Evropě představovat vážné zdravotní riziko, co se týká možného šíření infekčních nemocí, upozorňoval nedávno například Miloslav Pouzar z Univerzity Pardubice, který se odvolává na odborné studie, podle nichž se tuberkulóza mezi imigranty vyskytuje 27x častěji než u místních obyvatel.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta obdobná tvrzení ještě před třemi týdny odmítal, od uprchlíků prý Čechům zdravotní neduhy aktuálně nehrozí. „V souvislosti s uprchlickou krizí v tuto chvíli občanům na území České republiky nehrozí žádné zdravotní nebezpečí spojené s exotickými nemocemi. Po kontrole hlášení ze všech zdravotnických zařízení v ČR o výskytu infekčních nemocí lze konstatovat, že epidemiologická situace je momentálně naprosto stabilní,“ uvedl Valenta 4. září.