Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krnáčová o uprchlících: Nebojme se, že nás zamordují, pomozme jim

Primátorka Adriana Krnáčová vyzvala k pomoci uprchlíkům.
Primátorka Adriana Krnáčová vyzvala k pomoci uprchlíkům.  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl, ČTK)
Autor: simao, mts - 
22. září 2015
10:29

Uprchlická krize sílí, její dopady pociťují momentálně hlavně kraje, které mají společné hranice s Rakouskem či Německem. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová se však také účastnila pondělního jednání o uprchlících s ministrem zahraničí. Exkluzivně pro Blesk.cz pak sdělila svůj pohled na imigranty. Praha je dle ní ochotna také pomoci. Krnáčová navíc upozornila, že je třeba změnit přístup k uprchlíkům.

Praha je obvyklým centrem demonstrací pro i proti uprchlíkům, Blok proti islámu zde uspořádal již nejeden protiimigrantský „dýchánek“. Na akci, svolané na Václavák aktivistou Adamem B. Bartošem, se pak objevily dokonce i šibenice.

Zcela jiný pohled na uprchlíky však nyní přináší primátorka Adriana Krnáčová. Na rozdíl od těchto aktivistů vyzývá k pomoci uprchlíkům. I Praha je podle ní připravena přiložit ruku k dílu.

Méně strachu, že nás zamordují

Myslím, že jsme bohatá země. Ve 20. století odcházela řada lidí do zámoří a nikde jim neříkali, že jsou uprchlíci a že se mají vrátit. Oni utíkají kvůli válce. Měli bychom si vzpomenout, jak se tady budoval blahobyt. Měli bychom k nim přistupovat s menším strachem, že nás zamordují. Spíše jim pomoci,“ uvedla pro Blesk.cz Krnáčová.

I pražská primátorka se v pondělí zúčastnila jednání hejtmanů s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem v Černínském paláci, které by se mělo stát pravidelným. Migrace byla samozřejmě hlavním bodem na pořadu dne.

Momentálně je přitom Česko pro uprchlíky pouze přestupní stanicí. Místem, které musí překonat na cestě za svým německým snem. Nejednoho nelegálního imigranta přitom již Policie ČR zatkla i na území Prahy – především při akcích na hlavním nádraží.

Na teroristy zapomeňte

„Domnívám se, že oni ani nechtějí zůstat v Česku. Rétoriku, že to jsou teroristé a zlí lidé, bychom měli vypustit,“ upozorňuje dál Krnáčová a pro Blesk.cz uvedla i praktický příklad, jak se Praha zapojuje do opatření během narůstající uprchlické krize. 

„Na žádost ministerstva vnitra poskytujeme ubytování, jsme otevřené liberální město a jsme ochotni pomoci každému, kdo přichází. Většinou jsou to vzdělaní lidé. Praha je schopna je zaměstnat,“ dodala primátorka Krnáčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 22. září 2015 16:17 )

Krnacova neumi poradne cesky, zahadnym zpusobem se drzi ve funkci, na kterou nema. A ted se montuje do utecencu.Proc se nezahali a nevyslapne si na exkurzi do nejakeho toho zachytneho lagru,aby se podivala,jak hodny jsou utecenci. Staci se podivat na videa z Madarska,jak se agresivne dozadovali vstupu do cizi zeme.Jsou ilegaölne v Evrope, lzou o svem puvodu,kradou,nevazi si pomoci a v Rakousku dokonce par Iracanu tvrde vyzaduje 2000,-EU mesicne na osobu, plus ubytovani zdarma.co to je ? tohle jsou lidi,co utikaji pred valkou a maji strach o svuj zivot ?Jsou to okupanti,.maji za ukol sirit Islam na nasem kontinentu.Take n echapu,proc Ceska republika nezvare hranice, na co se ceka ?

malinak ( 22. září 2015 12:31 )

 Prosim Vas , kam se mohu prihlasit, protoze moje deti take potrebujou boty na zimu a potom jeste nejake teple bundy prosivane perovky a take jeste puncochace a rukavice. .prece jse take lidi, tak jako cikani a mame sva prava a ja si myslim ze moje deti maji pravo dostat taky tuto pomoc. ...dekuji vsem olasskym romum a jinym cikani za materialni pomoc 😉

malinak ( 22. září 2015 11:04 )

 Jen by me moc zajimalo, jak je chce zamestnat?To jako ze jim nabidne misto managera s platemaking 100 000?Nic jinyho oni totiz nechteji. ....hlavne to nesmi byt namahava fyzicka prace! Vim co rikam, zil jsem s nima 10 let v Londyne. ...delnicka profese, ktera je pro ne jeste prijatelna je prodavac. ...ale za ty prachy tady u nas NE.....😉

Zobrazit celou diskusi