Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ubytování pro imigranty zdarma. Lidé k sobě domů berou i celé rodiny

Autor: všm - 
23. září 2015
06:30

Ubytování zdarma na několik dní už nenabízejí lidé pouze nízkonákladovým cestovatelům, ale i uprchlíkům. S nápadem na „imigrantský couchsurfing“ přišli tři mladí Nizozemci. Spustili web, kam mohou zájemci vkládat své nabídky. „Evropské vlády už příliv běženců nezvládají, musíme jim pomoci my,“ uvedli k nápadu autoři.

 

Nejlevnější způsob ubytování je jednoznačně couchsurfing – je totiž zdarma. Nejlépe jsou s ním obeznámeni převážně mladí cestovatelé, kteří mají hluboko do kapsy. Přes sociální síť si totiž mohou najít v jakémkoliv městě na světě dobrodince, který je u sebe doma na pár dnů ubytuje zdarma.

Právě tento koncept inspiroval tři Nizozemce – Germaine Statia (23), Jamala Oulela (25) a Ayouba Aouragha (24) – aby spustili podobnou sociální síť, ale s nabídkami pro imigranty. Pojmenovali ji „Uprchlický hrdina“. 

„Chtěli jsme lidstvu navrátit lidskost,“ okomentoval Statia. Podle jeho slov nemá web žádný byznysový model, nic, z čeho by mohl získat peníze, budou ale jednat s vládou. „Vládní instituce v Nizozemí utratily za ubytování pro imigranty v roce 2014 přes 495 milionů eur (téměř 13,5 miliardy korun),“ uvedl zakladatel. 

Princip fungování je jednoduchý. Lidé se mohou zaregistrovat, vyfotit svůj dům či byt, přidat k obrázkům popis a uvést, na jak dlouho ubytování nabízí. Své nabídky ale nemusí vkládat jen jednotlivci, stejně dobře se zde mohou registrovat i kostely, mešity, školy či univerzity. 

Na webu je tak například k vidění nabídka z Irska, kterou vložil „ronan“, kde nabízí ve svém domě prostory pro rodinu o třech členech.

Na druhé straně uprchlíci si mohou web otevřít na počítači nebo mobilním zařízení a podívat se, koho by mohli kontaktovat. Zakladatelé sociální sítě doufají, že by se časem mohla stát multifunkční platformou pro všechna témata související migrací – mohly by zde tedy být třeba nabídky škol, kurzů či úřadů.

„Uprchlíci vítáni“

Nizozemsko ale není první, kde tento nápad vznikl. V srpnu již s něčím podobným začali v Německu – tři mladí lidé spustili web „Uprchlíci vítáni“. I na něm se mohou spojit lidé, co mají touhu pomoci, s imigranty, kteří hledají přístřeší. Už na začátku září se do projektu zapojilo téměř 800 Němců a 26 běženců našlo pomocí sociální sítě svůj dočasný nový domov.

Web se snaží pomoci uprchlíkům a ulevit vládám. Web se snaží pomoci uprchlíkům a ulevit vládám. | refugeehero.com

„Jsme neskutečně šťastní z toho, jak jsou lidé ochotní pomáhat,“ uvedla k tomu zakladatelka Golde Ebding. „Dostáváme nabídky i z dalších zemí, jako je Řecko, Portugalsko, Skotsko, USA nebo Austrálie,“ pochvalovala si mladá žena. 

Web na podobné bázi spustili i v Paříži, stojí za ním organizace Comme a la maison. V jeho případě ale nejde jen o nabídky ubytování, ale všech forem pomoci.