Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlickým kvótám dají ministři asi vale. A Zaorálek se zadrhl na Lotyšovi

Autor: zst - 
21. září 2015
17:33

Prioritou je najít společné řešení přijatelné pro všech 28 zemí Evropské unie, o kvótách se tak v úterý zřejmě hlasovat nebude. Po schůzce s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to dnes naznačil jeho protějšek z Lucemburska Jean Asselborn. Právě jeho země aktuálně Evropské unii předsedá a bude řídit i zítřejší jednání Rady ministrů.

„V Evropské unii je běžné, že pokud existuje problém, předsednická země dělá vše pro to, aby našla společný hlas,“ řekl po dvouhodinovém jednání v Černínském paláci Jean Asselborn, ministr zahraničí Lucemburska. „Zítra tedy budeme hledat společné východisko. Udělám pro to vše, co budu moci, budu hledat shodu pro všech 28 zemí,“ zdůraznil Asselborn.

Alespoň prozatím tak hlasování o povinných kvótách na přerozdělení migrantů zamítl. Dodal ale, že průběh zítřejšího klíčového jednání předvídat neumí. „Potřebujeme společný postoj. Dnes to byla pracovní schůzka, která má usnadnit to jednání zítra,“ souhlasil s Asselbornem také Lubomír Zaorálek.

Ministři zahraničí Visegrádské skupiny se společně s Jeanem Asselbornem sešli v Praze podruhé za posledních 10 dní. Přizván byl tentokrát i šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkevičs – vyslovení jména lotyšského kolegy byl pro Lubomíra Zaorálka tvrdý oříšek, na tiskové konferenci to zvládl až napotřetí.

Ministři se ale shodli v podstatě jen na tom, že se neshodnou. Visegrádská skupina nadále kvóty na uprchlíky odmítá, dnes prý ale všichni vyložili karty na stůl a zítra bude muset každý najít možnosti, kde ustoupit. Například Lucembursko totiž zavedení kvót podporuje.