Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci se budou řešit v Praze. Sejdou se tu ministři Visegrádu a Lucemburska

Ministři zahraničí zemí V4, mezi nimiž je i Česko, se sejdou v Praze kvůli uprchlíkům.
Ministři zahraničí zemí V4, mezi nimiž je i Česko, se sejdou v Praze kvůli uprchlíkům.  (Autor: Pixabay, Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
20. září 2015
16:20

Ministři zahraničí visegrádské skupiny (Česka, Slovenska, Polska a Maďarska) se v pondělí sejdou v Praze na mimořádném jednání o uprchlické krizi. Přijede i jejich protějšek z Lucemburska, které nyní předsedá EU. Informoval o tom šéf polské diplomacie Grzegorz Schetyna.

Obdobná schůzka za účasti německého ministra se v české metropoli konala 11. září, rozpory v názorech na přerozdělování migrantů se však během ní vyřešit nepovedlo.

Právě snahou sjednotit různé pohledy na přijímání uprchlíků je podle Schetyny motivována pondělní pražská schůzka. „Chceme dosáhnout stavu, v němž budou jednotlivé země rozhodovat, kolik běženců chtějí a jsou schopny přijmout,“ řekl ministr.

Povinné kvóty podporované Německem a dalšími západoevropskými zeměmi nejsou podle něho řešením současné situace.

Stropnický: Ať vznikne společný tábor

Visegrádské země by podle Varšavy během schůzky chtěly sjednotit svůj postoj před středečním bruselským mimořádným summitem EU.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v neděli v ČT řekl, že státy visegrádské skupiny by mohly na maďarských hranicích vybudovat záchytné centrum pro uprchlíky.

Centrum, které by zajišťovalo registraci běženců před vstupem do schengenského prostoru, je podle něj jedním z konkrétních návrhů, které by Česko mohlo podat na středečním mimořádném summitu EU k migraci.

Jsme předsednickou zemí V4, je to výborná příležitost přijít s nějakými návrhy,“ poznamenal Stropnický. „To bychom jako V4 mohli společně vybudovat takový tábor. To by mohl být náš konkrétní příspěvek,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi