Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unikátní video brání uprchlíky: Proč nehrozí islamizace Evropy ani víc zločinu?

Běženci prchají do Evropy. Animované video názorně vysvětluje, proč nemohou zůstat v Sýrii ani v uprchlických táborech.
Běženci prchají do Evropy. Animované video názorně vysvětluje, proč nemohou zůstat v Sýrii ani v uprchlických táborech.  (Autor: Reprofoto YouTube)
Autor: mts - 
21. září 2015
05:30

Hitem internetu se teď stalo animované video skupiny Kurzgesagt, kterou tvoří designéři a novináři. Ti názorně vysvětlují, proč Evropa čelí největšímu přílivu uprchlíků od 2. světové války, a zároveň vyvrací fámy – například že když má běženec chytrý telefon, pomoc nepotřebuje. Video, které skupina zveřejnila na YouTube ve čtvrtek, vidělo už přes 1,6 milionu lidí.

Řada lidí se bojí uprchlíků proto, že vzroste kriminalita, kvůli vyšší porodnosti mezi muslimy se původní obyvatelé ocitnou v menšině a z Evropy se stane muslimský kontinent.

Všechny tyto názory ale šestiminutové video vyvrací – názorně a ve zkratce, což je mimochodem překlad názvu skupiny Kurzgesagt.

„I kdyby EU přijala všechny 4 miliony uprchlíků a 100 procent byli muslimové, počet muslimů v EU by stoupl ze 4 na 5 procent. Neudělá to z Evropy muslimský kontinent,“ vysvětlují autoři videa.

Podívejte se na video:

Lidé nemají mít strach ani z vyšší kriminality. „Uprchlíci, kteří migrují, páchají méně zločinů než původní obyvatelé. Když mohou pracovat, začínají podnikat a co nejdříve se integrují mezi pracující,“ informuje video.

Bát se lidé nemusí ani vyšší porodnosti mezi muslimy. Studie ukázaly, že porodnost mezi nimi v Evropě klesá a ustaluje se s růstem životní úrovně a vzdělanosti.

Uprchlíci telefony potřebují. Kvůli GPS i Facebooku

Běžencům bychom neměli vyčítat ani fakt, že si na cestu berou chytré telefony. „Sociální média a internet se staly důležitou součástí života uprchlíků. GPS je pomáhá navádět při dlouhých cestách do Evropy, facebookové skupiny dávají tipy, jak se vyhnout obtížím. Kdybys vyrážel na nebezpečnou cestu, vzdal by ses smartphonu?“ ptá se Kurzgesagt.

Skupina designérů a novinářů dokázala ve videu jednoduše vysvětlit i to, proč najednou tolik lidí ze Sýrie do Evropy putuje.

Od 60. let vedla zemi rodina Al-Assad. Pak nastalo arabské jaro, při kterém režimy v řadě zemí padly. V Sýrii se ale diktátoři bránili a vyvolali krutou občanskou válku.

Evropské státy by se měly stydět

Čtyři miliony lidí utekly do okolních zemí. Jenže v přeplněných uprchlických táborech hladoví, trpí nemocemi, zimou... Proto se vydávají do Evropy.

Autoři videa zároveň kritizují země, které běžence odmítají přijmout. „Zatímco maličké Jordánsko přijalo přes 600 tisíc syrských uprchlíků, Spojené království ohlásilo, že přes své hranice pustí jen 20 000 Syřanů během příštích pěti let,“ diví se. „Tito lidé, prchající před smrtí, se od nás neliší,“ připomíná skupina Kurzgesagt.