Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bežencům není české zdravotnictví dost dobré. Syřané chtějí radši do USA

Do nemocnice v pražském Motole dorazí zatím jen jedno syrské dítě.
Do nemocnice v pražském Motole dorazí zatím jen jedno syrské dítě.  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: mts - 
19. září 2015
11:00

Syrské rodiny odmítají nechat léčit své děti v České republice. Ta nabídla 11 rodinám, že dostanou azyl a o jejich potomky se postará nemocnice v pražském Motole. Jenže 10 jich to odmítlo s tím, že raději poletí do USA, informovalo Právo.

Na léčbu do Česka tedy zamíří v nejbližších týdnech jediné syrské dítě. „Má akutní srdeční nemoc, velmi brzo by mělo být operováno. Těm ostatním vysoký komisař OSN údajně slíbil, že se pojedou léčit do Spojených států. Do České republiky zatím nechtějí,“ řekl Právu ministr vnitra Milan Chovanec.

Už se zároveň vybírají další rodiny, které by pomoci českých lékařů mohly využít. Během příštího měsíce by z uprchlických táborů v Jordánsku mělo přijet dalších šest dětí i s rodinami.

„Podrobnosti o jejich diagnózách ještě nevíme, ale nejde jen o srdeční choroby,“ sdělil ředitel nemocnice v Motole a zastupitel ČSSD Miloslav Ludvík.

Rodiny, které přijedou léčit své děti, ministerstvo vnitra umístí do dočasných ubytovacích zařízení v Praze. Zároveň jim zajistí jazykové kurzy, sociální i právní asistenci či tlumočníky.

Motol už některé pacienty odmítl

První dětští pacienti měli přijet do Česka už na jaře. Posílal je nám sem Úřad vysokého komisaře OSN. Tehdy je ale odmítl přímo Motol. Podle ředitele trpěli nevyléčitelnými nemocemi.

Oněch jedenáct pacientů, z nichž 10 nakonec léčbu v Česku odmítlo, pak vybral přímo tým z Motola.

Stále platí, že všichni dětští pacienti i jejich rodiny, které se přijedou do Česka léčit, tu dostanou azyl.