Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maďarsko úpí pod náporem uprchlíků. Za 24 hodin jich dorazilo 8000

Autor: ČTK - 
19. září 2015
09:08

Téměř 8000 uprchlíků dorazilo během pátku a sobotního rána vlaky, taxíky a autobusy do Maďarska přes chorvatsko-maďarskou hranici. Informovala o tom agentura DPA. Úřady přesouvají běžence přepravené z Chorvatska do Rakouska, kam jich dorazilo už 6700. Přesun se děje bez potíží.

Maďarsko tento týden kvůli náporu migrantů směřujících převážně z Blízkého východu do západní Evropy uzavřelo s pomocí plotu svou hranici se Srbskem a brzy by měl být dokončen také plot na chorvatsko-maďarské hranici.

„K 22:00 hodinám místního času dosáhl počet běženců, kteří v průběhu pátku přišli na maďarské území, 4400,“ řekl poradce maďarské vlády György Bakondi.

Na stavbě plotu na chorvatsko-maďarské hranici pracovalo 500 vojáků a podle poradce Bakondiho bylo v pátek večer hotových 28 z 41 plánovaných kilometrů plotu. Bakondi v pátek odhadoval, že plot může být dokončen do půlnoci.

Bakondi rovněž obvinil Chorvatsko, že do Maďarska vypravilo vlak s 800 migranty, které doprovázelo 40 ozbrojených chorvatských policistů. Chorvatské úřady přitom prý akci s Budapeští nijak předem nekoordinovaly.

Bakondi uvedl, že chorvatští policisté byli v Maďarsku odzbrojeni a registrováni. Vlak prý maďarské úřady zabavily.

Chorvatské úřady nicméně zdůraznily, že přeprava běženců byla s Maďarskem předem dohodnutá. Chorvatská policie rovněž sdělila, že žádný z policistů doprovázejících uprchlíky přes hranice do Maďarska nebyl odzbrojen ani zadržen a že se všichni v pátek večer vrátili zpátky do Chorvatska.

Uprchlíci proudí do Chorvatska ze Srbska poté, co byla uzavřena srbsko-maďarská hranice. Chorvatský premiér Zoran Milanović v pátek prohlásil, že Chorvatsko se sice o migranty postará, ale nemůže je na svém území nechat. Bude je proto posílat dál do Evropské unie přes Slovinsko a Maďarsko.

Za poslední tři dny vstoupilo do Chorvatska podle místní policie 17 089 migrantů. Šéf evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl v pátek Chorvatsku technickou a logistickou podporu, která by mu měla pomoci příliv utečenců zvládnout.