Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chorvati kvůli běžencům zavřeli hranice se Srbskem. Armáda je v pohotovosti

Autor: ČTK - 
18. září 2015
07:04

Chorvatsko, které se po uzavření hranice mezi Maďarskem a Srbskem potýká s nebývalým náporem uprchlíků mířících dále do EU, uzavřelo sedm z osmi přechodů na hranici se Srbskem. Navíc do odvolání zakázalo dopravu na silnicích k hraničním přechodům se Srbskem. Prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová ve čtvrtek vyzvala ke zvýšení připravenosti chorvatské armády k ochraně hranic.

Podle policie do země během dvou dnů už přišlo přes 11 tisíc běženců. Pro představu - je to zhruba tolik, kolik mají česká města Vlašim nebo Domažlice. Situace v příhraničním městečku Tovarnik, kde množství lidí čeká na přepravu do Záhřebu, byla dnes mimořádně napjatá kvůli nedostatku vlaků a autobusů.

Do Chorvatska navíc neustále přicházejí další uprchlíci. Úřady očekávají, že v příštích dvou týdnech by do země mohlo dorazit až 20 tisíc běženců.

Chorvati: Víc uprchlíků nezvládneme

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić (52) ve čtvrtek odpoledne upozornil, že země „nebude schopna přijmout víc lidí“. Večer pak dodal, že Chorvatsko uzavře hranice se Srbskem, jestli na jeho území během jednoho dne přijde dalších 8000 lidí. Policie předtím oznámila, že za poslední dva dny do země vstoupilo už 8900 migrantů.

První vlak s asi 800 imigranty dorazil do Záhřebu ve čtvrtek brzy ráno. Sociální sítě vzápětí zaplavily snímky chorvatských policistů, jak pomáhají s vystupováním malým dětem. Právě v chorvatské metropoli zřídila vláda střediska pro běžence. Podle vlády zvládnou přijmout „tisíce, ale nikoli desetitisíce“ imigrantů.

Migranti se nevzdávají

Přestože po Maďarsku uzavřelo de facto hranice i Chorvatsko a uprchlíkům se cesta do vysněného Německa komplikuje, běženci se v žádném případě nevzdávají. „My Syřani jsme silní a budeme hledat cestu do Evropy. Chceme bezpečí, žít v bezpečné zemi,“ prozradil Ahmed ze Sýrie britským médiím.

Chorvatský ministr zdravotnictví Siniša Varga ale dnes uvedl, že země v následujících dvou týdnech očekává až 20 000 uprchlíků.