Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střety na maďarské hranici skončily 300 zraněnými. Mezi nimi je 30 dětí

Autor: ČTK - 
16. září 2015
21:24

Při středečních střetech mezi migranty a maďarskou policií na srbsko-maďarské hranici utrpělo zranění nejméně 300 lidí, bylo mezi nimi i 30 dětí, oznámila srbská televizní stanice RTS. Podle deníku The Guardian muselo být srbskými zdravotníky ošetřeno několik osob, mnozí kvůli tomu, že byli zasaženi slzným plynem. Jedna z žen pak začala během potyček rodit a jeden muž utrpěl krvácející zranění nohy.

Srbští lékaři, které citovala agentura AP, uvedli, že dva lidé byli zraněni vážně a dalších 200 až 300 osob vyhledalo lékařskou péči zejména po zásahu slzným plynem.

Migranti prý často utrpěli řezné rány, modřiny, popáleniny a také si stěžovali na problémy s očima. "Stáli u nás ve frontě, abychom jim vymyli oči, nebo jim zavázali zranění," uvedl jeden z lékařů. Dva lidé prý byli posláni do nedaleké nemocnice, jeden utrpěl vážné zranění hlavy.

Maďarské úřady již dříve oznámily, že bylo zraněno nejméně 20 policistů. Běženci na policisty házeli plastové lahve či kameny. Maďarská policie použila proti stovkám migrantům, kteří pronikli skrz plot na hranici a snažili se dostat do Maďarska, slzný plyn a vodní děla.

Chování maďarské policie odsoudil srbský premiér Aleksandar Vučić, který ho označil za "brutální" a "neevropské". "Nedovolíme nikomu, aby nás ponižoval. Vyzývám Evropskou unii, aby reagovala a aby se její členové chovali v souladu s evropskými hodnotami," řekl Vučić. "Jestliže EU nebude reagovat, najdeme způsob, jak ochránit naše hranice a rovněž i evropské hodnoty," dodal a opětovně vyzval maďarskou policii, aby již nepoužívala slzný plyn na srbském území.