Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Počítají se smrtí. Uprchlíci si píší na záchranné vesty příbuzné a modlitby

Autor: sou - 
17. září 2015
05:20

Nekvalitní záchranné vesty jsou pro lidi prchající před válkou ve své vlasti jedinou ochranou na moři. Často na ně píší zprávy pro příbuzné, modlitby nebo telefonní čísla, na která se má dát vědět, že plavbu po moři do Evropy nepřežili. Podle Lékařů bez hranic je jejich nadějí vybudování bezpečné a hlavně legální cesty, kterou by neovládali pašeráci.

Nekvalitní záchranné vesty mají na sobě uprchlíci už v okamžiku vyplutí na pašerácké lodi. Rozhodně je ovšem nemají všichni. „Někteří je mají, někteří ne, ale podle jakého klíče jim je dávají, zatím nevíme. Podobné je to i v případě dětí,“ uvedla pro Blesk.cz tisková koordinátorka Lékařů bez hranic Míla Janišová.

„Pokud je tam něco napsané, tak tam jsou kontaktní údaje na někoho blízkého z rodiny nebo z přátel, které je třeba kontaktovat v případě, že by člověk cestu přes moře nepřežil,“ informuje Janišová.  Uprchlíci si na ně ale také píší modlitby a prosby, které je na jejich cestě mají ochránit.

Bezpečná, legální a dostupná cesta pro uprchlíky

Vesta podle ní připomíná, že lidé vydávající se na plavbu do Evropy jsou si plně vědomi rizik, která podstupují, a zároveň ukazuje zoufalství, které je vede k tomu, aby sebe a své rodiny vystavili tak velkému nebezpečí. „Jsou si toho velmi dobře vědomí, zároveň ale vědí, že jim nic jiného nezbývá a že se na tu cestu vydávají i s tím, že je může stát život“ upřesňuje Janišová.

Podle Lékařů bez hranic je jediná možnost, jak může Evropa předejít zhoršování krize na svém území. Měla by nahradit pašeráky tím, že poskytne bezpečnou, legální a dostupnou alternativu cesty do Evropy. „Samozřejmě to neznamená, že říkáme, že Evropa musí všechny přijmout. Ale ta cesta předtím, než si budou moci požádat o azyl, by měla být bezpečná,“ dodala Janišová. 

Při cestě se už utopily téměř tři tisíce lidí

Od počátku letošního roku podle Mezinárodní organizace pro migraci nalezlo smrt ve vlnách Středozemního moře více než 2 700 z přibližně 430 000 migrantů, kteří se vydali do Evropy za lepším životem. Skoro 310 000 z nich dorazilo do Řecka. Posledním neštěstím bylo převrácení lodi s uprchlíky u jihozápadního břehu Turecka. O život tehdy přišlo 22 lidí. Byly mezi nimi i čtyři děti a jedenáct žen.