Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci jako byznys: Z Bělehradu k hranicím stojí taxi 50 eur na osobu

„Taxikáři“ v Bělehradu si říkají 200 euro za cestu čtyř osob k hranicím země. Směr Evropská unie.
„Taxikáři“ v Bělehradu si říkají 200 euro za cestu čtyř osob k hranicím země. Směr Evropská unie.  (Autor: reprofoto Russia Today)
Autor: kle - 
16. září 2015
05:02

V uprchlických táborech v Srbsku vydělávají skupiny lidí na touze migrantů dostat se do Evropské unie. V Bělehradu si tito podnikavci, obvykle taxikáři, účtují minimálně 200 euro za dopravu čtyř lidí k hranicím země.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci dorazilo od začátku letošního roku přes Středozemní moře do Evropy více než 430 tisíc lidí. V zemích v blízkosti EU se stala přeprava migrantů výnosným obchodem.

V Bělehradu, hlavním městě Srbska, lze narazit na nabídky „taxi“ v každém uprchlickém táboře, informoval o tom web Russia Today. „O naše služby je velký zájem. V blízkosti hlavního autobusového nádraží je stále dav migrantů směřujících k hranicím. My tu zatím čekáme. Za dopravu čtyř lidí k hranicím bereme minimálně 200 euro,“ říká řidič jménem Marco. 

„Denně jedeme dvakrát až třikrát. Polovinu částky požadujeme obvykle zaplatit okamžitě, druhou po příjezdu na místo,“ říká jeho kolega s tím, že na hranicích se migranti setkají s dalšími profesionálními převaděči lidí.

„Ti jim pomáhají dostat se přes hranice. Nevím ale, kolik to stojí,“ doplňuje ho další z řidičů. „Ale čím více lidí sem dorazí z Makedonie, tím lépe pro nás. Více potenciálních zákazníků. Peníze jsou z toho dobré. Stačí, abychom uživili své ženy a děti.“

Marco dodává, že migranti jsou benefitem, který pociťuje ekonomika celého města. „Když dorazili uprchlíci, dobré peníze jsme začali vydělávat nejen my, ale i hotely, obchody a kavárny. Také je rušnější provoz taxikářů a autobusů.“