Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Běženec, kterému podrazila novinářka nohy: Neodpustím jí, kopali nás i policisté

Autor: ČTK, mb - 
15. září 2015
18:31

Uprchlík ze Sýrie, kterému maďarská kameramanka Petra László podrazila nohu, je nyní v bezpečí v Německu a poskytl světovým médiím rozhovor. Osama Alghadab říká, že novinářce nedokáže odpustit, a tvrdí, že jeho syna prý nakopl i maďarský policista.

„Jak bych jí mohl odpustit?“ říká uprchlík ze Sýrie. Záběry Osamy Alghadaba, který se kácí k zemi a padá na svého malého syna, šokovaly celý svět. „Byly tam tisíce lidí namačkaných na malém kousku země a drželi nás tam kvůli tomu, že prý měl přijet autobus a dovézt nás na hranici. Lidem po čase došla trpělivost a chtěli 10 km k hranici dojít sami. Policie nám to nechtěla povolit, začal chaos, strkanice. Najednou jsem ucítil, že padám dolů, ze začátku jsem ani nevěděl, kdo to udělal,“ říká bývalý fotbalový trenér ze Sýrie, který utekl před fanatiky z Islámského státu.

Kopali i policisté?

Alghadab tvrdí, že zákeřně se chovali dokonce i strážci pořádku. „Jeden z policistů podrazil nohy mému synovi, ale nebylo to tak brutální jako od kameramanky. Můj syn upadl, byl vystrašený, plakal – proto jsem ho nesl v náručí, měl jsem o něj strach,“ popisuje stresovou situaci Syřan.

Omluva kameramanky

Kameramanka Petra László už se za své činy omluvila ve veřejném dopise. Myslela jsem si, že na mě útočí, a já se musela bránit. Je těžké udělat rozhodnutí, když zavládne panika,“ obhajovala se Maďarka, kterou už televize N1TV, pro niž pracovala, propustila. To ale Osama Alghadab zpochybňuje: „Nikdo na média neútočil, proč bychom to dělali?“ Podle Syřana jeho syn Zaid (7) kvůli zákeřnému kopu László skončil s odřeninami na noze a bradě. Navíc utrpěl šok a celý večer zvracel.

Strastiplná cesta

Osama Alghadab též prozradil, že ze Sýrie utekl v roce 2012. „Žili jsme normálně, dokud k nám nepřišla válka. Chtěli jsme krizi přečkat, ale když jsme viděli, že to potrvá, utekli jsme do Turecka,“ vysvětluje Osama, který má kromě Zaida ještě syny Mohammeda (16), Almuhannada (18) a 13letou dceru Duau.

Nejstarší syn se však dostal do Německa a Osama se tam s ním nyní šťastně shledal. Nicméně v Turecku ještě zůstává zbytek rodiny. „Pašerákům jsme zaplatili tisíc euro za místo na člunu, dopravili nás do Řecka. Pak jsme šli kus cesty pěšky, kus autobusem… Rozhodně nechci, aby manželka podstoupila stejné utrpení. Chci je přivézt do Německa legální cestou,“ doufá Osama v brzké shledání celé rodiny.

Uprchlíci otřásají Evropou

Šéfové vlád Německa a Rakouska Angela Merkelová (61) a Werner Faymann (55) žádají, aby byl na příští týden svolán mimořádný summit Evropské unie kvůli běžencům. Situaci je podle nich nutné řešit na celoevropské úrovni, protože tři země nejvíc zasažené uprchlickou vlnou – Německo, Rakousko a Švédsko – to vlastními silami nezvládnou. V úterý se dokonce objevily zprávy, že by země odmítající uprchlické kvóty byly odříznuty od peněz z evropských zdrojů. Zastáncem této ideje je německý ministr vnitra Thomas de Maiziere (61). Evropská komise to ale skrze svého tiskového mluvčího odmítla, podobné opatření se prý nechystá. Maďarská vláda v úterý vyhlásila krizový stav umožňující nasazení armády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině