Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci jednají o uprchlících: Azylantů přibude, hranice se musí bránit naplno

První jednání po prázdninách
První jednání po prázdninách  (Autor: Blesk)
Autor: Zuzana Štíchová - 
15. září 2015
16:20

Na úplný začátek sněmovního jednání si poslanci po prázdninách zařadili téma uprchlické krize. Především opozice už několik týdnů volala po tom, aby vláda poslance detailně informovala jak o aktuální situaci, tak o chystaných opatřeních. Za vládu před poslance jako první vystoupil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), Česko bude podle něj řešit letos o 400 azylových žádostí více než loni.

Česko letos podle odhadů premiéra Sobotky vyřídí zhruba o 400 žádostí o azyl více než loni. Mimo jiné proto, že Česko je v rámci uprchlické krize pouze tranzitní zemí. „Více než polovina jsou Ukrajinci, pak Kubánci, občané Sýrie jsou až třetí, co se týká počtu,“ zdůraznil Sobotka. Česko od začátku roku přijalo necelou tisícovku žádostí o azyl.

Vláda nemá žádnou strategii, jak uprchlickou krizi řešit,“ vytýkal kabinetu ještě před zasedáním sněmovny předseda ODS Petr Fiala s tím, že se nechá překvapit, zda ho premiér Sobotka překvapí. Zřejmě ale nepřekvapil, protože předseda občanských demokratů poté na plénu vládu tepal například za nedostatečnou rozvojovou pomoc.

„Všichni dostáváte od ministerstva vnitra každý týden informace, jaký je vývoj migrace,“ argumentoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) proti výtkám, že koalice několikrát jednání o migraci nepřipustila.

Na stranu vlády se poněkud překvapivě postavila opoziční TOP 09. „Podporujeme vládu ČR v otázce migrace,“ řekla za stranu jasně její místopředsedkyně Helena Langšádlová. „Jejich pozice je odpovědná, vláda dodržuje pravidla a zákony,“ dodala s tím, že v otázce uprchlíků není třeba se dělit na koalici a opozici.

Na česko-rakouských hranicích přibývá policistů

Česko zároveň posiluje počty policistů na své jižní hranici. K uzavření hranic se ale zatím neblížíme. Informace cizinecké policie potvrdil premiér. „Ministři vnitra České a Slovenské republiky se dohodli na posílení policie na hranicích s Rakouskem,“ řekl poslancům.

„Vláda posílila monitorování jižní hranice, ale jsme v situaci, kdy Rakousko a Německo začaly chránit své hranice. Mně se to opatření české vlády zdá slabé. Měla by naplno chránit hranice,“ kritizoval Sobotku znovu Petr Fiala (ODS). Bojí se, že migranti už nebudou mít jinou cestu než přes Česko přecházet, nebo tu dokonce zůstat.

Sobotka o problematice hovořil i v novém pořadu Blesku Ptám se, pane premiére:

Video Premiér Sobotka: Není tak zle, abychom poslali vojáky na hranice - Blesk TV
Video se připravuje ...

Poslanci jednání přerušili

"Za to ty evropské peníze nestojí," nechal se na téma povinných kvót těsně před koncem projednávání tématu slyšet předseda klubu občansko-demokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se zase snažil upozornit na to, že není muslim jako muslim. "Kdo nejvíce bojuje s Islámským státem? No kdo to je? No muslimové!" hřímal od řečnického pultíku.

Po téměř třech hodinách debatu ukončil předseda sněmovny Jan Hamáček s tím, že se k problematice dolní komora parlamentu vrátí poté, co proběhne summit Evropské unie nebo další jednání ministrů vnitra Osmadvacítky. Podle toho, která akce se uskuteční dříve.