Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dusné a velmi tvrdé jednání o běžencích, popsal Chovanec schůzku v Bruselu

Ministr vnitr Milan Chovanec se účastnil jednání o uprchlících v Bruselu. Dohody členské země EU nedostáhly.
Ministr vnitr Milan Chovanec se účastnil jednání o uprchlících v Bruselu. Dohody členské země EU nedostáhly.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
15. září 2015
08:20

Povinné kvóty nic neřeší. Česko se po boku Slováků opět postavilo na schůzce v Bruselu proti uprchlickým kvótám. Ministři vnitra Chovanec a Kaliňák následně jednání ministrů vnitra EU popsali jako dusné a velmi tvrdé. Atmosféra v Evropě houstne, uprchlická krize se prohlubuje.

Česko na pondělním bruselském jednání opět odmítlo povinné kvóty na rozdělování migrantů do jednotlivých zemí EU. Nevidí v nich smysluplné řešení. Hlavní problém? Jak udržet přidělené migranty v zemi, kde být nechtějí.

„My jsme de facto celou tu dobu hlavně se Slováky drželi tu linii, že povinné kvóty nechceme, že to není systémové řešení. Říkali jsme to už při tom prvním přerozdělení 40 tisíc migrantů po Evropě, z nichž se nepřeložil ještě ani jeden a Evropa už přichází s dalším počtem 120 tisíc,“ uvedl na ČT24 ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Znovu jsme připomínali našim partnerům, že nevíme, jakým způsobem ty přerozdělené lidi udržet na našem území, protože tady prostě nechtějí být,“ upozornil český ministr. „To jednání nebylo příjemné, bylo velmi tvrdé a dusné,“ pokračoval v ČT Chovanec.

„Ke konsenzu nedošlo, bylo víc zemí, které nesouhlasily. Nebyli jsme to jen my nebo Česká republika, ale i další,“ potvrdil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. „Výhrad bylo mnoho a nejen ke kvótám,“ podotkl. Další kolo jednání by podle něj mohlo přijít 8. října, pokud se tedy na mimořádném summitu do té doby nesejdou premiéři členských zemí. Proti uprchlickým kvótám byly kromě Česka ještě další země V4, dále třeba Rumunsko a Lotyšsko.

Váhali Poláci, ale podle Chovance se přiklonili na stranu proti kvótám také. „Poláci mají svůj problém v tom, že se obávají nárůstu migrační krize z Ukrajiny, kdyby se tam zhoršil konflikt a oni by se mohli dostat do stejné situace, jako jsou dnes Maďaři, Italové a Řekové,“ upozornil Chovanec. Zmínil i další země, které vůbec nemusí kvóty přijímat a jsou tak vlastně z jednání vyloučeny. Jde o Itálii, Irsko či Dánsko.

Česko přitom pozorně bude sledovat i situaci kolem Maďarska. „Sami mají obavy z toho, co se stane, až se na tu hranici navalí 20 či 30 tisíc lidí, kteří budou chtít postoupit dál do Maďarska. Maďarsko nečeká jednoduchá situace. Budeme sledovat, zda se ti lidé pokusí plot provalit, což bude nově trestným činem v Maďarsku, poškozování plotu, nebo jestli se ten migrační tok stočí někam jinam,“ uvedl v ČT24 Chovanec.

Systém kvót označil ministr vnitra jako prázdnou politickou proklamaci, kterou nelze naplnit. „Nám to prostě přijde zbytečné se bavit o systému, který nemůže fungovat,“ podotkl. Návrh na přijímání uprchlíků dobrovolně dle možností jednotlivých zemí však lucemburské předsednictvo opět smetlo ze stolu.

Podle Kaliňáka je navržených 120 000 Syřanů, Iráčanů a Eritrejců, kteří by měli být přerozděleni z Itálie, Řecka a Maďarska, jen „vymyšlené číslo“, které se může kdykoli změnit. Pracujeme s tím jako se 120 000 tunami rýže. To jsou lidé, konkrétní osudy, poznamenal slovenský ministr.

Chovanec upozornil, že v Česku se zadrželo od začátku roku více než 2 tisíce syrských občanů, z nichž pouze 69 u nás chtělo zůstat. Je to hra s čísly. My se můžeme zavázat ke dvěma tisícům migrantů, ale oni tady prostě nechtějí být, oni chtějí do Spolkové republiky Německo. A už ne ani kvůli tomu, že tam jsou vyšší sociální dávky, ale primárně proto, že tam mají rodiny, že tam mají příbuzné, zázemí. A jdou za nimi, poznamenal Chovanec. 

„Je to dnes primárně problém Rakouska a Německa, kam ti lidé směřují, kam chtějí. Také jsme říkali, že není možné, abychom výroky politiků zvali další migranty a budili v nich dojem, že jsou tady dveře otevřené. Ta debata byla velmi věcná a místy nepříjemná,“ dodal k jednání Chovanec.

Zima se blíží

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans po jednání připomněl slova svého šéfa Jeana-Claudea Junckera, který v projevu před europarlamentem hovořil o tom, že EU je v problémech, ze kterých se nutně potřebuje dostat. Podle Timmermanse je základem řešení princip solidarity a zodpovědnosti. „Zavřít hranice a nechat všechny venku je nerealistické a populistické, otevřít hranice a pustit všechny dovnitř je stejně nerealistické,“ míní Nizozemec. „Měli bychom si pospíšit, situace je zoufalá, blíží se zima,“ dodal Timmermans.