Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Zeman: Kvůli uprchlíkům je nejvyšší čas povolat armádu na české hranice

Podle prezidenta Zemana by na české hranice kvůli uprchlické krizi měla vyrazit armáda
Podle prezidenta Zemana by na české hranice kvůli uprchlické krizi měla vyrazit armáda  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: jn, ČTK - 
14. září 2015
18:59

Rozjelo se to jako domino. Německo oznámilo obnovení pohraničních kontrol, další státy EU se přidávají. Rovnou armádu na hranice by chtěl poslat i prezident Miloš Zeman. Prozradil to v pondělí v Brně.

Je nejvyšší čas povolat k hlídání českých hranic armádu, řekl na otázku Blesku Miloš Zeman během své návštěvy sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v Brně. „Navrhoval jsem to už před čtrnácti dny. Poté, co teď začali střežit Němci svou hranici s Rakouskem, je situace mnohem komplikovanější,“ uvedl prezident.

Účelem armády nebo spíše smíšených policejních a armádních hlídek je podle prezidenta „zastavovat ilegální migranty na hranici a nikoliv až uvnitř republiky“.

Ponechávání ilegálních vystěhovalců v záchytných táborech v Česku pak označil za nesmysl. "Pokud jsou chyceni na hranici, musí být vráceni do země, odkud přišli a ne aby zůstávali v záchytných zařízeních," míní Zeman.

Zeman upozornil, že kromě přísnějšího režimu na německo-rakouské hranici povolalo armádu k ostraze území i Maďarsko, imigrační politiku přitvrdilo i Dánsko. „Je nejvyšší čas zachovat se stejně,“ zdůraznil Zeman.

Pro kontroly svých hranic se v pondělí rozhodlo např. i Nizozemsko. „Zvýšíme mobilní kontroly v pohraničních oblastech,“ oznámila mluvčí nizozemského ministerstva spravedlnosti Yvonne Wiggers.

Překvapivé rozhodnutí Německa obnovit v neděli hraniční kontroly, tedy kontroly uvnitř tzv. schengenského prostoru, zóny volného pohybu osob, mělo podle agentury Reuters dominový efekt. Přimělo sousední státy „uzavřít své hranice“, zatímco se tisíce uprchlíků tlačí do severních a západních částí starého kontinentu.

Zeman mluvil o armádě na hranicích již dříve

Prezident Zeman o možnosti nasadit armádu mluvil již dříve. „Myslím si, že jednou nastane čas, kdy budeme muset povolat armádu ke střežení naší státní hranice, což je koneckonců úkol každé armády,“ upozorňoval již na začátku srpna Zeman při odhalení busty francouzského exprezidenta Mitteranda v Praze.

Ve 3. díle pořadu Blesk TV S prezidentem v Lánech pak již o prázdninách Zeman prozradil, že se kvůli tomu sešel i s generálem Bečvářem. „Setkal jsem se také s náčelníkem generálního štábu generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi patnáct set vojáků,“ uvedl Zeman. Později vyšlo najevo, že je armáda schopna poslat vojáků ještě více.

Vláda 20. srpna skutečně projednala možné zapojení až 2600 vojáků při ochraně českých hranic před uprchlíky. V případě potřeby by policii na hranicích mohlo podle okolností posílit 900, 1500 nebo 2600 vojáků, řekl po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO). "Pokud by tato situace nastala a vláda rozhodla o nutnosti posílení policie při této činnosti, je armáda připravena k nasazení živé síly i technických průzkumných a pozorovacích prostředků," uvedl ministr.

1500 vojáků by armáda mohla vyčlenit bez zásadního dopadu na plnění běžných armádních úkolů, poznamenal. Uvolnění 2600 vojáků by však podle ministra znamenalo výrazný dopad na plánovaný výcvik a plnění některých mezinárodních závazků.

mikimaus321 ( 14. září 2015 20:36 )

hlavně ty darmožrouty z misí tady se mají flákat a hlídat

kajina ( 14. září 2015 20:29 )

 Zeman má pravdu !!! Bydlíme vedle Boletic v jižních Čechách, od včerejška si tady naše armáda hraje na vojáky, ran jak o božím těle, kulomety naplno kanóny, letadla a vrtulníky a všechno je to hra naprosto na nic. Člověk, má pocit, jako když začala válka s islámem, stojí to peněz jako želez, místo aby byla naše armáda na západní hranicí a hlídala ji. Až přelezou imigranti kopce u Lipna, bude pozdě! !!! Pak jim zřejmě bude naše armáda salutovat a rozdávat teplé jehněčí. ..

Zobrazit celou diskusi