Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie v pohotovosti: Kvůli uprchlíkům střeží 14 hraničních přechodů

Autor: sou, ČTK, bru - 
13. září 2015
16:36

Česko posiluje opatření na hranicích kvůli uprchlíkům. Kontroly na přechodech zavádí i německá spolková vláda. Má to usměrnit proud migrantů, uvedl na brífinku ministr vnitra Thomas de Maiziére. V Česku okamžitě nastoupilo do služby 200 policistů.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová pro Blesk.cz potvrdila, že policie hlídá celkem 14 hraničních přechodů. Jde o jedenáct silničních, které lemují hranici s Rakouskem, a i o železniční cesty. Hlídky tak okamžitě vyrazily na vlakové přechody do Břeclavi, Horního Dvořiště i Českých Velenic.

Posílení kontrol oznámil ministr vnitra Milan Chovanec v České televizi. Podle cizinecké policie jde o rychlou reakci na kroky Německa, o dalším postupu se rozhodne podle toho, kolik uprchlíků do Česka přijde. 

 

Sobotkův vzkaz pro EU

Evropská unie nebyla schopna při řešení migrační krize důsledně dodržovat vlastní pravidla a efektivně chránit vnější hranici schengenského prostoru. Proto je nutné nyní přijímat operativní opatření k posílení bezpečnosti jednotlivých států a zvládnutí uprchlického proudu, uvedl premiér Bohuslav Sobotka v reakci na to, že Německo dočasně obnovuje kontroly na německo-rakouské hranici kvůli běžencům.

 

Babiš chce summit

Je nutné ihned svolat mimořádný evropský summit, jenž by řešil zastavení přílivu běženců do Evropy, uvedl Babiš v reakci na německé hraniční kontroly.

„Cílem toho opatření je to, aby se stávající proud uprchlíků do Německa omezil a aby bylo celé řízení lépe regulováno,“ uvedl na brífinku Thomas de Maiziére. Je to podle něj nutné i z bezpečnostních důvodů, jak to ukládá Schengenský hraniční kodex.

 

Uprchlíci si nemůžou vybírat stát

Podle příslušného evropského práva není Německo vůbec příslušné pro tu největší část uprchlíků. „Dublinské řízení a nařízení o registraci platí nadále v nezměněné formě a já žádám, aby se tím časem řídily všechny členské země Evropské unie,“ pokračoval Maiziére.

Příslušný stát by podle něj měl uprchlíka nejen zaregistrovat, ale také s ním vyřídit celé azylové řízení. Běženci pak musí respektovat fakt, že si nemůžou vybírat. „To bude platit i v případě zavedení kvót, pokud budou zavedeny mezi členy EU,“ upřesnil Maiziére. 

 

Obrovský počet uprchlíků musí být rozdělen

Ochotu, kterou Německo v posledních týdnech ukázalo, nemůžou přepínat. Zavedení kontrol na hranicích má být signálem i vůči celé Evropě. Německo přijímá svou humanitární odpovědnost, ale břemeno s tak obrovským počtem uprchlíků prý musí být rovnoměrně rozděleno.

„Z toho důvodu může dojít i k omezení železniční dopravy. Už teď vás prosím o vaše pochopení, ale prostě potřebujeme trochu času a potřebujeme mít jistou míru pořádku na svých hranicích,“ dodal Maiziére. Dále pro něj zůstává rozhodující pomoc přímo v krizových regionech, aby se na cestu do Evropy nevydávalo stále více lidí ze Sýrie, Iráku nebo utečeneckých táborů.

 

Stopku dostanou i vlaky z Rakouska

Rakouské dráhy ÖBB podle agentury Reuters sdělily, že Německo se rozhodlo přerušit od 17:00 vlakovou dopravu z Rakouska. Situace v opačném směru je nejasná. Na cestu do Německa prý nyní mezinárodními expresy Railjet směřuje zhruba 1800 uprchlíků.

Přechodné zrušení vlakové dopravy tento týden zavedly také rakouské dráhy, a to mezi Rakouskem a Maďarskem. Odřeknutí spojů ÖBB ve čtvrtečním prohlášení vysvětlila jako následek masivního přetížení.

Ptám se, pane premiére Ptám se, pane premiére | Blesk Zprávy 24

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi