Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odhad OSN: Ze Sýrie odejde další milion běženců, budou chtít i do Evropy

Autor: ČTK, sou - 
12. září 2015
13:59

Další milion lidí bude v Sýrii do konce roku vyhnán ze svých domovů, pokud válka bude pokračovat stejně jako dosud. Tito lidé by se mohli přidat k proudu uprchlíků směřujících do Evropy, varoval Jakúb El Hillu, který přímo v Sýrii jako představitel OSN koordinuje humanitární pomoc. Investovat by se podle něj mělo do pomoci lidem zůstat ve své vlasti. Tedy v Sýrii.

Letos v Sýrii už milion lidí musel opustit své domovy kvůli eskalaci bojů. Válka už trvá pátým rokem a Hillu vybízel k větší mezinárodní podpoře pro chabě financované úsilí udržet v zemi co nejvíce jejích obyvatel. Předpověď tuhé zimy podle něj hrozí ještě většími problémy.

„Pokud se něco velkého nestane ohledně politického vyřešení konfliktu, lidský vlak, který se už rozjel ze Sýrie a okolí, pojede ještě po mnoho měsíců," řekl agentuře Reuters. „Evropa bude čelit uprchlické situaci podobné té, která vedla k vytvoření Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky v roce 1950," dodal v narážce na vlnu přesídlenců po druhé světové válce.

Čtvrt milionu mrtvých a čtyři miliony na útěku

Občanská válka, v níž od roku 2011 přišlo o život čtvrt milionu lidí, donutila polovinu všech Syřanů uprchnout ze svých domovů. Ze čtyř milionů lidí udělala uprchlíky v cizině, z dalších 7,6 milionu lidí se stali běženci ve vlastní zemi. Následky konfliktu pociťuje jako nikdy dříve i Evropa. A to hlavně v podobě desítek tisíc uprchlíků na cestě vedoucí z Řecka přes Balkán a Maďarsko do západní Evropy.

„Jeden milion lidí byl letos v rámci Sýrie přesídlen a předpověď počítá do konce roku s dalším milionem, pokud se boje budou stupňovat jako dosud," Hillu v telefonickém rozhovoru vedeném z Damašku. „Lze bezpečně předpokládat, že do Evropy zamíří více lidí. A je to tak správně, protože země, které tak štědře přijaly uprchlíky, jako Libanon, Jordánsko, Irák, Turecko a Egypt, také dosáhly bodu zlomu, anebo přinejmenším některé z nich," dodal.

Investovat by se mělo do pomoci lidem zůstat v Sýrii

Syrští sousedé se zatím postarali o většinu uprchlíků: Turecko o 1,9 milionu, 1,1 milionu jich je v Libanonu a 630.000 v Jordánsku. Hillu vyzýval k větší mezinárodní podpoře v úsilí, aby Syřané zůstali doma, pokud je to možné.

Světový program pro výživu (WFP) totiž podle něj nemá žádné peníze, aby po 1. listopadu mohl obstarat jídlo pro pět milionů lidí zůstávajících v Sýrii. Z 2,9 miliard dolarů, které jsou zapotřebí pro uspokojení potřeb v Sýrii v letošním roce, bylo zajištěno jen 908 milionů.

„Stále máme příležitost investovat do pomoci umožňující mnoha lidem zůstat v Sýrii. Jinak se rozeběhnou všemi směry, a to i do Evropy," řekl.

Převážná část Syřanů žije ve vládou kontrolovaných oblastech na západě země. Od loňska se zlepšil i přístup na povstalci ovládnutá území díky dodávkám pomoci z Jordánska a Turecka. Avšak podle experta 4,8 milionů Syřanů žije v těžko dostupných oblastech a přibližně 420 000 lidí přímo v obležení, a to většinou bojovníky Islámského státu.