Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vzít si domů běžence? Hezký nápad, který může vyjít draho

Autor: všm - 
12. září 2015
05:00

„Souhlasíte s přílivem migrantů? Tak si jednoho vezměte domů“ – taková úvaha se stále častěji ozývá z úst politiků i dalších veřejných představitelů. Ve skutečnosti by ale mohl daný dobrodinec na svůj skutek doplatit a překročit zákon. Problém by nastal ve chvíli, kdy by tu cizinec nebyl legálně.

Ubytování nelegálního běžence není radno riskovat. Ubytovatel má totiž povinnost oznámit cizinecké policii ubytování cizince do 3 pracovních dnů. A to udělá těžko, pokud tu migrant není legálně. Netýká se to jen majitelů ubytoven nebo hotelů, ale i obyčejného člověka, který pronajímá někomu například pokoj.

„Pokud ubytujete cizince, musíte to vždy nahlásit. Nemůžete jen říct – přišel nějaký člověk, neukázal žádné doklady, nějak jsme se domluvili. Je povinnost do tří dnů vše nahlásit cizinecké policii. Pokud ubytujete ilegála a policie ho objeví, pak můžete mít problém. Pravděpodobně vám uloží sankci,“ varoval pro Blesk.cz Pavel Duba ze Sdružení pro integraci a migraci.

Jeho slova potvrzuje i web ministerstva vnitra. Pokud ubytovatel nedodrží předepsaný postup, což nemůže, bydlí-li u něj ilegál, pak mu hrozí sankce do výše 50 tisíc korun.

Kromě toho je zde prý i další riziko. „V případě, že se do budoucnosti zahájí s daným cizincem řízení o vyhoštění, pak ubytovateli ministerstvo vnitra může také klidně říct: Kryl jste ho, náklady na jízdenku či letenkou půjdou tedy na vás,“ vysvětlil Duba.

Češi plní přání prezidenta

V případě cizince, kterému byl udělen azyl nebo o něj žádá, samozřejmě nic podobného nehrozí. „Řízení o azylu probíhá na svobodě, uprchlík nemá žádnou povinnost být někde držen, může bydlet, kde chce,“ popsala pro Blesk.cz mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

I z toho důvodu si údajně čím dál tím víc Čechů k sobě domů uprchlíky opravdu bere. Plní tak do jisté míry přání například prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by si každý ze signatářů výzvy vědců k toleranci měl vzít domů jednoho běžence. Podobný názor zastává i řada diskutujících na internetových fórech.

„Všímáme si stále více toho, že roste mezi lidmi solidarita s uprchlíky. Překlopilo se to z nenávisti, lidé chtějí náhle mnohem víc pomáhat, opadá panika. Přicházejí nám nabídky na ubytování cizinců, lidé jim chtějí pomoci. Nabízejí jim například spolubydlení, podnájem. Jde často o mladé lidi. Měli jsme třeba případ, kdy někdo přijal migranta domů s tím, že mu dá čas, aby se vzpamatoval, že u něj do té doby může zdarma chvíli bydlet, že mu poskytne střechu nad hlavou,“ uvedl Duba.