Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékaři: Uprchlíci mají zanícené rány z přelézání plotů, děti trápí nemocné plíce

Autor: sou - 
11. září 2015
21:35

Děti s dýchacími obtížemi a těhotné ženy – to jsou nejčastější pacienti v Röszke na srbsko-maďarských hranicích, kudy proudí nejvíc uprchlíků. Tým Lékařů bez hranic jich ve své mobilní klinice ošetřil už stovky. Po dlouhé cestě jsou prý fyzicky i psychicky vyčerpaní. Navíc běžencům s chronickými problémy došly léky.

V Röszke zřídil tým Lékařů bez hranic mobilní kliniku. Během čtyř dnů tam už ošetřili na 400 uprchlíků. Největší počet pacientů tvoří děti s dýchacími obtížemi, kterých je zhruba 60 procent. Dalších 30 procent pak tvoří ženy. Ty jsou často těhotné.

Ve zbytku jsou pak muži se zanícenými ranami z dlouhé chůze nebo přelézání plotů. Podle zdravotníků je jejich imunitní velice oslabený, lidem s chronickými onemocněními navíc došly léky. Lékaři se snaží vyjednat s maďarskou vládou víc aktivit a zlepšení kvality pomoci nabízené běžencům, kteří proudí přes hranice.

Až 2000 uprchlíků za den

Srbsko-maďarskými hranicemi podle odhadů Lékařů bez hranic prochází až dva tisíce lidí. Uprchlíci jsou prý psychicky i fyzicky vyčerpaní po obtížné cestě přes moře a několik států. „Potřeby lidí v Röszke jsou enormní. Je to první místo, kam se dostanou poté, co byli týdny na cestách od chvíle, kdy odešli z Řecka,“ vysvětluje projektová manažerka krizové jednotky Lékařů bez hranic Teresa Sancristoval.

Podle ní tam uprchlíci zůstávají i několik dní. Potřebují proto informace, vodu, jídlo, latríny, sprchy a ochranu před chladným počasím. Teploty tam totiž v noci klesají až pod 3 °C. „V současnosti tu silně prší, což podmínky ještě zhoršuje. Musíme být připraveni na to, že tato situace bude nějakou dobu trvat,“ dodala.