Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Po tisících míří do nitra Evropy. Na balkánské cestě je rekordní počet uprchlíků

Autor: ČTK, kal - 
10. září 2015
21:45

Takzvanou balkánskou cestou vedoucí od Řecka až do Německa se přesouval v posledních 24 hodinách rekordní počet uprchlíků. V některých zemích na této trase se objevily nové plány na zastavení tohoto náporu: zatímco Maďarsko zvažuje vyhlášení krizového stavu kvůli migraci, Makedonie po maďarském vzoru přemýšlí o postavení hraničního plotu.

Ve Štrasburku mezitím europoslanci podpořili plán Evropské komise na vytvoření trvalého mechanismu rozmísťování běženců mezi členské státy Evropské unie. Prezident Barack Obama nařídil přípravy na přijetí nejméně 10 tisíc syrských uprchlíků v USA v příštím roce.

Na rakousko-maďarský přechod v Nickelsdorfu dorazilo v noci na čtvrtek dalších 2000 běženců. Migranti, z nichž většina pochází ze zemí Blízkého východu, přicházeli pěšky ve zhruba stočlenných skupinách z města Hegyeshalomu v Maďarsku. Rakouské dráhy kvůli náporu běženců pozastavily dopravu mezi Rakouskem a Maďarskem. Rekordních 5000 uprchlíků se za posledních 24 hodin objevilo i na srbsko-maďarské hranici.

Rakouská policie kvůli novému náporu uprchlíků z bezpečnostních důvodů uzavřela komunikaci vedoucí z hranice k Nickelsdorfu. Pokud jde o železniční dopravu, její přechodné zrušení se týká především východní rakouské spolkové země Burgenland. Dráhy uvedly, že v oblasti burgenlandského Neusiedlu am See a dolnorakouského Brucku an der Leitha, které s Burgenlandem hraničí, zavedly náhradní autobusovou dopravu. Ta měla usnadnit cestu lidem dojíždějícím za prací a do škol.

Uprchlíci na maďarsko-rakouské hranici Uprchlíci na maďarsko-rakouské hranici | ČTK/AP

Hranice mezi Maďarskem a Rakouskem byla vystavena uprchlické vlně o víkendu, kdy ji překročilo na 14 tisíc migrantů. V noci na pondělí poslední skupina běženců odjela vlakem do Vídně a v Nickelsdorfu byl obnoven normální provoz. V pondělí pak velký přesun běženců touto trasou ustal.

Běženci kvaltují, než Maďaři zpřísní ostrahu hranic

Velký příliv migrantů byl zaznamenán v posledních hodinách na srbsko-maďarské hranici. Podle srbské televizní stanice RTS se uprchlíci nejspíš snaží dostat dál do Evropy před 15. zářím, po kterém slíbila Budapešť zavést mnohem přísnější ostrahu hranic. Jak uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, do Maďarska by v příštích deseti dnech mohlo z Řecka, z Makedonie a ze Srbska přijít asi 42 tisíc uprchlíků.

Většina příchozích migrantů se touží dostat do Německa. Péče o běžence bude prý letos Německo stát okolo deseti miliard eur (270 miliard Kč). V této sumě jsou podle magazínu Fokus zahrnuty náklady na bydlení, lékařskou péči, kapesné či administrativu. Ještě v červenci se předpokládalo, že účet bude 5,6 miliard eur (151 miliard korun), tehdy se však v Německu pro letošní rok očekávalo 450 000 žadatelů o azyl, nové propočty z konce srpna udávají příchod až 800 tisíc uprchlíků.