Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Běženci se vrhli na Merkelovou: Každý správný uprchlík musí mít selfie s kancléřkou!

Autor: ČTK - 
10. září 2015
20:02

Nadšeného přijetí se ve čtvrtek dostalo kancléřce Angele Merkelové při návštěvě přijímacího střediska pro žadatele o azyl v berlínské čtvrti Špandava. Migranti nejmocnější ženu Německa vítali potleskem, několik z nich si s ní udělalo i selfie. Při návštěvě střediska Merkelová vybídla k co možná nejrychlejší integraci migrantů na pracovní trh i do společnosti.

Podle prohlášení ministryně práce a sociálních věcí Andrey Nahles může ale okamžitě do práce nastoupit vzhledem ke své kvalifikaci jen každý desátý migrant. Do jejich přeškolení chce proto investovat 600 milionů až 1,1 miliardy eur (16,2 až 29,7 miliard Kč).

V každodenním životě se integrace podle Merkelové uskuteční z velké části prostřednictvím dětí, „které se ve školkách rychle naučí německy“. Při návštěvě přijímacího střediska pro migranty kancléřka rovněž ocenila práci místních pracovníků a dobrovolníků.

Asi největší radost z dnešní návštěvy kancléřky ve středisku ve Špandavě měl podle agentury DPA Syřan, který si s ní pořídil selfie. Fotografii prý následně rozeslal svým přátelům a známým. „Je pro nás jako matka,“ řekl agentuře AFP další migrant nadšený ze setkání s šéfkou německého kabinetu.

Neobvyklou akcí svůj vděk německých občanům za vlídné přijetí vyjádřila skupina asi třiceti mladých syrských uprchlíků v Erfurtu. Kolemjdoucím rozdávali květiny s děkovným vzkazem. „Víme, jak je těžké otevřít své srdce a své domovy někomu cizímu,“ uvedl jeden z nich. Podobné akce se dnes podle organizátorů konaly i v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově a Hamburku.

Do Německa mezitím podle agentury DPA dorazil před pár dny také irácký uprchlík Laís Madžíd. Fotografii, na níž se slzami v očích svírá své děti po příjezdu na řecký ostrov Kos, otiskl v srpnu deník The New York Times. Posléze se obrázek hojně rozšířil na sociálních sítích a vedle fotky mrtvého syrského chlapce Ajlana Kurdího se stal jedním ze symbolů současné uprchlické krize.

V době pořízení fotografie však Madžíd ještě tvrdil, že pochází ze Sýrie. Ve čtvrtek se nechal vyfotit před Braniborskou branou, symbolem německé metropole i celé země, a doufá podle svých slov v lepší budoucnost pro sebe i svou rodinu.

wallster ( 4. října 2015 20:43 )

 se divím že ještě není diskuze zablokovaná. stačí napsat co si člověk otom myslí a bude po diskuzi

Zobrazit celou diskusi