Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

KOMENTÁŘ: Jak EU řeší uprchlickou krizi. Další krizí

Komentář Petra Holce k uprchlické krizi
Komentář Petra Holce k uprchlické krizi  (Autor: EPA, archiv Blesku)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
10. září 2015
19:49

Většina českých politiků má výjimečně pravdu: evropské kvóty pro uprchlíky migrační krizi nevyřeší, ale spíš ještě zhorší. Ne že by se tahle logika našim politikům nehodila, aby mohli lacině nadejít xenofobním a rasistickým vášním mnoha lidí, ostatně i mnozí z nich smýšlí úplně stejně.

Plán Evropské komise (EK) na povinnou relokaci 160 000 uprchlíků je nicméně nesmysl. Zaprvé jde proti demokracii: v EU vždy platilo, že pokud nešlo o tvar okurek nebo kohoutky na WC, čímž si v Bruselu ospravedlňují vysoké platy, uváděla EK vždy do praxe jen to, co předem schválily jednotlivé členské země EU, konkrétně jejich premiéři a prezidenti. A ti kvóty neschválili.

Zadruhé a především kvóty nic neřeší. Většina uprchlíků se do Evropy dostává přes Řecko a Itálii, a to díky jejich poloze. Na tom kvóty nic nezmění. Kdyby si to s námi třeba Italové chtěli teď vyměnit, protože Česku se uprchlíci vyhýbají jak čert kříži, museli by vyměnit i své azurové moře za Máchovo jezero a Alpy za Krkonoše. Vsadím se, že si radši nechají to své (i uprchlíky).

A navíc: když už se pak imigranti vydají na předražený pochod (za sumy účtované za převoz z Francie do Británie by mohli několikrát letět 1. třídou) za svou vytouženou destinací, na kterém jejich děti občas nakopne sympatická maďarská kameramanka, míří skoro všichni do Německa, Británie či Skandinávie. Pokud tyto země chtějí uprchlickou krizi skutečně vyřešit, měly by místo kvót (Británie se netýkají) povinně zchudnout.

Protože jaký smysl bude mít držet u nás povinně 3000 migrantů, jak nám chce přikázat EU, když je pro ně Česko chudá země, jíž chtějí nanejvýš poděkovat za co nejhladší průjezd? Je tohle humanismus, o němž tak rádi mluví hlavouni EU včetně naší eurokomisařky Věry Jourové? Ani bych se nedivil, kdyby nás za to nějaká neziskovka záhy obvinila, že tu držíme cizince za drátěnými ploty jako v koncentráku.

Když je totiž pustíme, vyrazí okamžitě na západ. A co pak na to Němci, kteří právem namítnou, že jsou to naši uprchlíci, tak ať si je hlídáme, nebo nám s tím pomůžou. Třeba uzavřením hranice, čemuž mají právě kvóty předejít. Pro EU jsou ale podobná řešení příznačná: když chtěla Evropu zachránit například biopalivy, zdražila tím Evropanům palivo a krajinu zničila řepkou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi