Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rakousko-maďarské hranice pod tlakem běženců: V noci jich přišly dva tisíce

Uprchlíci dorazili do Rakouska.(Ilustrační foto)
Uprchlíci dorazili do Rakouska.(Ilustrační foto)  (Autor: čtk, epa, reuters)
Autor: ČTK, sou - 
10. září 2015
07:31

Na rakousko-maďarský přechod v Nickelsdorfu dorazilo v noci dalších 2000 běženců.  Lidé přicházejí pěšky po skupinách o zhruba sto lidech z města Hegyshalomu v Maďarsku. Oznámila to agentura APA s odvoláním na zprávu policejního velitelství východorakouské spolkové země Burgenlandu.

Rakouská policie musela kvůli novému náporu uprchlíků uzavřít z bezpečnostních důvodů komunikaci vedoucí z hranice k Nickelsdorfu, napsala APA. Podle policie bude velmi obtížné uprchlickou vlnu zvládnout vzhledem k nedostatku dopravních prostředků. „Naše dopravní možnosti jsou vyčerpány," citovala agentura policejního mluvčího.

Hranice mezi Maďarskem a Rakouskem byla vystavena uprchlické vlně o víkendu, kdy hranice překročilo na 14 000 migrantů. V noci na pondělí poslední skupina běženců odjela vlakem do Vídně a v Nickelsdorfu byl obnoven normální provoz. V pondělí pak příliv běženců ustal. Policejní mluvčí Helmut Marban počátkem týdne řekl, že úřady se opět zaměří na namátkové kontroly vozidel zejména ve snaze zadržovat pašeráky lidí. Zároveň ale čekají, zda se příliv lidí opět prudce nezvýší.