Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dlouhý chce zřídit fond pro děti uprchlíků: Mohou pomoci české ekonomice

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý promluvil o uprchlické krizi
Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý promluvil o uprchlické krizi  (Autor: ČTK)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. září 2015
12:14

Šéf Hospodářské komory upozornil, že nepatří k zastáncům „neomezeně rozevřené náruče pro uprchlíky“. Vladimír Dlouhý však jedním dechem dodal, že lidem, kteří utíkají před válkou, je zkrátka nutné pomáhat. Navrhl zřízení společného fondu na pomoc azylantům a prozradil, na co by měly jít vybrané peníze - hlavně na vzdělávání dětí uprchlíků. Mohly by podle něj Česku pomoci s problémem nedostatku lidí v některých technických oborech.

„Uvědomuji si, že dnešní uprchlická vlna představuje hrozivý problém, zahájil svou řeč prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a upozornil, že ani podle něj nejsou uprchlické kvóty ideálním řešením. „Především bych chtěl zdůraznit, že pomáhat je lidské. Na prvním místě by v nás asi mělo panovat obyčejné lidské přesvědčení, že lidem, kteří utíkají před válkou, se má pomáhat. Je to naše základní civilizační hodnota,“ vyzýval.

Co bychom podle Dlouhého byli za civilizaci, kdybychom takovou výzvu odmítali. „Měli bychom trochu zmírnit příval emocí a spíše začít něco dělat. Sama od sebe se ta situace nevyřeší,“ apeloval známý ekonom, exministr hospodářství Čalfovy vlády a exministr průmyslu a obchodu Klausovy vlády.

Dlouhý přiznal: Všichni máme strach. I já

Dlouhý promluvil i o šířících se obavách společností. „Obávám se, že dosavadní postoje části české politické reprezentace jen přilévají olej do ohně určitému strachu. Máme všichni strach z imigrační vlny, já ho mám také. Myslím si ale, že se zbavíme toho strachu jedině tím, že začneme něco dělat.“

Exministr a šéf Hospodářské komory upozornil, že se lidé bojí neznámého. Jenže mají se opravdu uprchlíků bát? „Je současná uprchlická vlna opravdu tak hrozivá? Od dubna, kdy krize začala eskalovat, do začátku září 2015, do dnešních dnů, požádalo o azyl v ČR pouze 64 občanů Sýrie. Za prvních sedm měsíců letošního roku požádalo naši zemi o azyl pouhých 884 cizinců, z toho 140 dětí. Polovina dětí je z Ukrajiny, 32 dětí ze Sýrie. Mnohé děti přijely bez doprovodu dospělých. Máme se v naší zemi bát dětí?“ tázal se na tiskovce Dlouhý.

Ve statistickém okénku Dlouhý uvedl, že firmy v ČR zaměstnávají 261 tisíc cizinců, z toho 65 tisíc ze zemí mimo EU. Dalších 84 tisíc cizinců u nás samostatně podniká a dává práci dalším lidem. Ptal se proto, zda zaměstnání několika dalších stovek cizinců je pro Česko opravdu tak zničující.

Děti azylantů jako řešení pro vymírající technické profese?

Dlouhý přišel také s návrhem, jak pomoci uprchlickým rodinám konkrétně. Tedy těm, které u nás dostanou azyl. S čím přišel? „Pokud opravdu naroste uprchlický příliv do nějaké velké míry, abychom vytvořili s pomocí státu finanční fond. Než vydávat peníze na ploty a na nasazení armády, které uprchlickým vlnám stejně nezabrání, hledejme jejich efektivnější využití,“ navrhuje Dlouhý.

Peníze z fondu by měly jít především na další vzdělávání mladých lidí z azylantských rodin. A hlavně v technických oborech, o které česká mládež příliš velký zájem neprojevuje. „Řešení nedostatku technických pracovních sil není na obzoru, proč tedy nezapojit azylanty a odmítat řešení, které je na dosah a pomohlo by více stranám,“ nadhodil Dlouhý.

Podle propočtů odborníků bude v Česku do budoucna velký nedostatek v některých profesích, jako jsou řidiči nákladních vozidel, kamionů či autobusů MHD. V následujících letech jich mohou chybět až desítky tisíc, upozornil Dlouhý.

Vymírají přitom i další profese – topenář, pokrývač, instalatér, zedník, strojní zámečník. České děti se do těchto oborů nehrnou. Dlouhý tak nabádá k zapojení dětí azylantů. „Ukazuje se, že migranti během uplynulé dekády přispěli k růstu počtu pracovních sil v Evropě o 70 % a že přispívají na daních a sociálním pojištění více, než odebírají na sociálních dávkách,“ dodal Dlouhý.

Dlouhý: Přestaňme povolávat armádu na hranice

Na závěr uvedl, že si uvědomuje, že skutečné a dlouhodobé řešení spočívá pouze a jenom v odstranění příčin migrace v zemích, odkud uprchlíci pocházejí. „Ať jsou příčinou válečné konflikty nebo zoufalá ekonomická situace. Vím také, že každý svébytný státní nebo integrační útvar (ať je to ČR nebo EU) musí být schopen uchránit své hranice. To vše je pravda. Pravdou však také je, že v Evropě dnes máme statisíce uprchlíků, kteří zde prostě jsou a zůstanou. Stejnou pravdou jsou utopené děti na tureckých, řeckých i italských plážích,“ vzpomenul Dlouhý i smutný osud tříletého syrského chlapečka Aylana, jehož fotka na pláži u tureckého Bordumu oblétla svět. 

Dlouhý varoval také před tím, že diskuse v ČR sklouzla do „nebezpečného mixu neznalosti, populismu, sebestřednosti a strach, někdy dokonce zloby“. „Přestaňme povolávat armádu a uzavírat hranice – otevřené hranice jsou pro nás ekonomicky mimořádně cenné. Pomáhat je lidské. Lidem utíkajícím před válkou je třeba pomoci,“ ukončil svou řeč Dlouhý.

mandat ( 9. září 2015 21:34 )

Co to je za nesmysl ? Deti utecencu budou vychovany podle islamu, holky se vdaji,budou sedet Doma a rodit.Kluci mozna se daji na nejake ksefty z mobilama,nebo budou menit penize,ale Makat tak, ze budou kazdy den rano vstavat do prace,tak to zapomente.Ten,kldo to tady vykrikuje,tak at hede do Londyna,do Svedska a do Nemecka, ve Francii tam nemaka nikdo z Africanu.Delaji jen bordel.Proc se nekdo nesnazi pomoci ceskym detem ?????????????Nebo detem romu ???????????? Radeji Jim budete cpat soc. davky a drzet hubu, co ???????????? Muslimove pro Evropu jsou pohroma.Podivejte se, co delali za demonstraci ve Finsku ted v pondeli.Jste padly na hlavu,nebo ,co ????????????????

XLADI ( 9. září 2015 20:26 )

Hlavně že je proti růstu mezd pro lidi co tu už makaj.

xindlceskej ( 9. září 2015 14:18 )

Zrovna Dlouhý....

evita5555 ( 9. září 2015 13:04 )

Darebák, nech dá tie peniaze na naše deti a tí ekonomike pomôžu oveľa lepšie.

pravlast ( 9. září 2015 12:36 )

Založ fond a odevzdej vše nepoctivě získané,nakradené nebo jen zdefraudované.Hlavně ať to DLOUHO netrvá.

Zobrazit celou diskusi