Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvóty pro běžence? Je to chyba, tvrdí expert na mezinárodní vztahy Robejšek

Autor: Marcel Mihalik - 
9. září 2015
06:50

Středa je pro Česko zlomová. Šéf Evropské komise představí plán, na jehož konci bude pravděpodobně povinnost Česka přijmout 2978 uprchlíků. Český odpor bude zřejmě přehlasován. Co o tom soudí expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek (66)?

Jaký je váš postoj ke kvótám?

Kvóty jsou projevem chybného řízení, tzn. snahy řídit, určit všecko, zmatematizovat do tabulek a potom selhat. Taková je politika Evropské unie. Taková je ta chybná politika, kterou kritizujeme. Proto považuji kvóty za zcela chybné.

Vysvětlil byste nepoměr při přerozdělení uprchlíků mezi Českem a Slovenskem? Čím to je, že na nás připadá 2978 uprchlíků a na Slováky jen 1502?

Když to přepočteme na počet obyvatel, pak už ten poměr není tak hrozivý. Souvisí to s HDP, ekonomickou vyspělostí země i počtem jejích obyvatel.

Proč chtějí uprchlíci jen do Německa? Kdo má peníze na to, aby se mohl stát uprchlíkem? Podívejte se na Studio Blesk:

Video K nám nemigruje chudina, ale elita za lepším životem, říká politolog Robejšek - Marcel Mihalik, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jak byste řešil uprchlickou krizi?

Já bych se velmi blížil tomu, co říká premiér Sobotka. Jenom bych mnohem dříve – on sice doporučuje, ale nemá tu sílu to prosadit v rámci Evropy – zaútočil na ty pašeráky lidí. Ti mají obrovský byznys z toho, že přinášejí Evropě nepořádek, zmatek, neklid a zároveň udržují uměle konflikt v těch domovských zemích, například Sýrii. To by bylo řešení, které by bylo přímo v místě.

Běžence mířící do Evropy podle rakouského ministra obrany Kluga nezastaví plot, ale stabilita a bezpečí v jejich domovině. Co na to říkáte?

Jeho chování je typické. Hoří, když už hoří. Přičemž úloha jeho a ostatních špičkových politiků spočívá v tom, aby byli schopni trošku předjímat, co bude. A snažili se krizím vyhnout. To on neudělal. Teď najednou přišel, musím říct, s opravdu moudrostí první třídy, kterou nám sdělil.

Ubytoval byste u sebe doma uprchlíka?

Neubytoval.

Proč?

Protože používané řešení migrační vlny nepovažuji za účelné. Dal bych tím sice signál, ale signál přijďte i další. Ale já nechci, aby přišli další. Myslím si, že je to škodlivé nejen pro nás v Evropě, ale že je to škodlivé i pro ty země samotné. Protože odtamtud odchází elita. Ty země ztrácejí hlavu. Ztrácejí lidi, kteří mohou tu zemi eventuálně vyvést z problémů, ve kterých se nacházejí.

Kdo je Petr Robejšek (66)

Významný český politolog a ekonom, komentátor a publicista žijící v německém Hamburku.

Vystudoval sociologii a sociální psychologii na Univerzitě Karlově v Praze. Národní hospodářství studoval na Univerzitě Hamburk, kde mu udělili titul docenta. Dnes představí nově založený Institut 2080.