Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Německo překvapil nápor uprchlíků: O víkendu jich dorazilo přes 20 tisíc

Autor: ČTK, zst - 
7. září 2015
08:40

Hlavní nápor migrační vlny v Německu zažívá Bavorsko. Jen v neděli tam přijelo přes 13 tisíc běženců z Maďarska. Celkem za víkend pak 20 tisíc, odhady přitom mluvily zhruba o 14 tisících. I proto se německá vláda operativně rozhodla navýšit rozpočet na zvládání migrační krize. Příští rok na ni vyčlení 6 miliard eur, tedy zhruba 170 miliard korun.

Do Německa za uplynulý víkend přijelo přes Mnichov takřka 20 000 běženců, což je znatelně více, než se předpokládalo. S odvoláním na bavorské úřady o tom informovala agentura DPA. Prvotní odhady vycházely z toho, že do Německa se během soboty a neděle uchýlí maximálně 14 000 lidí.

Jen za neděli přijelo do Německa 13 000 lidí. Tento údaj zveřejnila v neděli pozdě večer mluvčí hornobavorského vládního obvodu Simone Hilgersová. V sobotu zaregistrovaly německé úřady 6 900 uprchlíků, kteří přijeli přes Mnichov.

Běženci byli zčásti ubytováni v Mnichově a na dalších místech v Bavorsku, část pak odjela do jiných německých spolkových zemí. „Naše kapacity docházejí. Přibližujeme se k hranicím našich možností, a to velmi zřetelně,“ řekla Hilgersová o ubytovacích možnostech.

O víkendu dorazili do Německa běženci, kteří dosud zůstávali v Maďarsku. Berlín i Budapešť víkendové přijetí tisíců uprchlíků označují jako mimořádné opatření učiněné z humanitárních důvodů. Německé úřady odhadují, že letos by o azyl v Německu mohlo požádat až 800 000 lidí.

Další peníze musí ještě posvětit parlament

Představitelé německých vládních stran se dohodli na rozsáhlém balíku opatření pro azylovou politiku, mimo jiné na navýšení pomoci uprchlíkům v příštím roce o šest miliard eur (desítky miliard korun) či zařazením balkánských států na takzvaný seznam bezpečných zemí. Informovala o tom agentura DPA, která měla možnost do výsledného dokumentu nahlédnout. V říjnu bude o závěrech nedělní diskuse vládních stran hlasovat parlament.

Šéf sociálnědemokratických poslanců Thomas Oppermann na Twitteru uvedl, že je spokojený. „Dobré výsledky. Podrobnosti dopoledne,“ napsal.

Dalším opatřením, na kterém se vládní strany dohodly, je rozšíření seznamu bezpečných zemí. Cílem tohoto opatření je vyloučit žadatele o azyl z jihovýchodní Evropy, což uvolní kapacity pro válečné uprchlíky ze Sýrie či Iráku nebo neklidného Afghánistánu. Na seznamu by se měly nově objevit Kosovo, Albánie a Černá Hora. Německo rovněž navýší rozpočet ministerstva zahraničí a posílí také policii.

Straničtí předáci se shodli na tom, aby žadatelé o azyl v úvodní fázi přijímání dostávali v co největší míře místo hotovosti věcnou pomoc. Pokud bude nutné hotovost vyplácet, tak nanejvýš na měsíc dopředu. Podle azylového zákona mají běženci v Německu právo na příspěvek na potraviny, ubytování, oblečení a zdravotní péči. Kromě toho mají žadatelé o azyl nárok na měsíční kapesné, jeho průměrná výše činí 360 eur (9 700 korun).