Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Co se teď s námi stane? ptali se uprchlíci, když dorazili do Rakouska

Autor: rc - 
5. září 2015
16:17

„Uprchlíci vítáni,“ stojí na plakátu, který vítá migranty v Rakousku. Vyčerpaní uprchlíci se konečně dočkali svého cíle. Ať už pěšky, autobusy, či vlaky 6500 běženců dorazilo konečně na Západ. Do míst, kam desítky dní mířili. I když je Rakušané přivítali s otevřenou náručí, pouť mnohých z nich ještě nekončí. Pokračují dál do Německa, kde zastavil první vlak s 450 běženci.

Pěšky. Na pokraji sil uprchlíci šli den i noc do svého vysněného cíle. Z Maďarska do Rakouska. Zatímco někteří se vydali na dlouhou cestu pěšky, jiní čekali na nádraží v Budapešti na autobus nebo vlak.

Několik nocí přespávali na ulici a snili o tom, že se dostanou z Maďarska dál do Evropy. V pátek večer se konečně dočkali.

Maďarsko vypravilo několik autobusů a vlaků, které je vezly do Rakouska a Německa. Oba tyto státy souhlasily, že tisíce migrantů přijmou a poskytnou jim azyl.

„Mnozí tito lidé zde zůstanou. Měli bychom je přijmout a integrovat. Mnoho žadatelů o azyl však nemá žádnou perspektivu, že by zde mohli zůstat, a budou muset naši zemi opustit,“ řekl o přijímání uprchlíků německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

Avšak tisíce uprchlíků, kteří čekali na přistavení vlaků a autobusů, byly skeptické. Když opět šli směrem k budapešťskému nádraží, báli se, že je vlak neodveze na západ, ale zpátky na východ.

„V klidu jsem při odjezdu z budapešťského nádraží Keleti nebyl,“ přiznal šestadvacetiletý Syřan Muhammad. Někteří z těch, kteří se vydali z maďarské metropole pěšky, do autobusů odmítli nastoupit. „Kdo to organizuje, Maďaři?“, ptal se jeden muž ze Sýrie. „Zapomeňte na to, jdu pěšky,“ citoval jej portál deníku The Guardian.

Podobně reagovali i další uprchlíci. Báli se, že se bude opakovat to, co se stalo ve čtvrtek. Vlak, který je měl odvézt do Šoproně, tedy k rakouským hranicím, je vezl do města Biscke, které leží několik desítek kilometrů od Budapešti. Tam je poté obklíčila policie.

Jenže tentokrát se zklamání nekonalo. Všechny vlaky a autobusy jely směrem Rakousko. Tam byli k smrti unavení uprchlíci přivítání s otevřenou náručí. „Uprchlíci vítáni,“ stálo na plakátu, který migranty vítal v zemi západní Evropy. Tento nápis vykouzlil úsměv na tváři mnoha lidí. I když jen na zlomek vteřiny.

„Co se teď s námi stane? Musíme se nechat zaregistrovat? Musíme do sběrného tábora?“ vyptává se po příchodu do Nickelsdorfu mladý muž, který se představil jako Júsuf ze Sýrie. A stejné otázky si v deštivém sobotním ránu kladli i ostatní. Anglicky z nich mluví jen málokdo, cíl své cesty ale zná většina z nich: „Germany (Německo)“.

V Nickelsdorfu čekaly desítky dobrovolníků, kteří byli připraveni ošetřit na 5000 lidí. Do Rakouska už jich však dorazilo kolem 6500! A má jich dorazit daleko víc.

Rakušané uprchlíkům rozdávali čaj, toasty, čokoládové tyčinky a vodu. Když si zmožení běženci odpočinuli a po dlouhé cestě se posilnili, nasedli na další vlak, který je odvezl do hlavního města Vídně. Vlak z rakouského nádraží jezdí každou půl hodinu.

I když Rakušané migranty srdečně přivítali, většina z nich nechce v Rakousku zůstat. Hodlají pokračovat dál na Západ. Chtějí do Německa. Tam také několik prvních šťastlivců už dorazilo.

V Mnichově zastavil první vlak s těmi nejšťastnějšími. 450 uprchlíků už se dočkalo po úmorné cestě svého cíle. Německo očekává další.

„Žádná spolehlivá čísla zatím nemáme, ale během dneška očekáváme 5000 až 10 000 uprchlíků,“ řekl podle agentury Reuters německý policejní mluvčí Stefan Sonntag.