Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uprchlíci po svých pochodují z Maďarska na Rakousko. V Bicske jeden zemřel

Autor: sou - 
4. září 2015
22:40

Tisíce uprchlíků se pěšky vydaly z Maďarska a namířily si to na Rakousko. Odmítli dál čekat na vlak a k rakouským hranicím jdou po svých. Utéct se podařilo i zhruba 200 migrantům z vlaku na nádraží v obci Bicske. V odstaveném vlaku tam už zemřel 52letý Pákistánec. Oficiální příčina smrti není známá.

Uprchlíkům došla trpělivost. Z nádraží Keleti v Budapešti se vydali do Rakouska pěšky. Policie jim nejprve dva dny bránila ve vstupu, pak je lstí dostala do vlaku, který je odvezl pouhých 40 kilometrů do obce Bicske.

Počet pochodujících běženců maďarská média nově odhadují na 3000. Jsou mezi nimi i rodiny s dětmi. Novináři si všimli také lidí na kolečkových křeslech či s berlemi nebo toho, že někteří nesou vlajky EU a snímky německé kancléřky Angely Merkelové.

Do Rakouska míří po dálnici M1, kde na čerpací stanici na 22. kilometru Červený kříž připravil podmínky pro provizorní přenocování, běženci se ale nezastavili a v pochodu pokračují. Cesta je dosud poklidná a policie nezasahuje. Klid podle médií zachovávají také řidiči, mnozí z nich dávají běžencům jídlo a pití.

 

V Bicske jeden z uprchlíků zemřel

V Bicske dnes při útěku z odstaveného vlaku jeden běženec zemřel, podle policie to byl 51letý Pákistánec. Tělo bylo nalezeno u kolejí a záchranáři se bezmála hodinu snažili muže oživit. Podle portálu Blikk.hu zemřel na plicní embolii. Oficiálně příčina smrti není známá.

Zhruba 200 migrantů se z nádraží v Bicske utéct podařilo a vracejí se po kolejích zpátky na hlavní trasu, aby mohli pokračovat ve své pouti do Německa. To přislíbilo, že příjme všechny občany Sýrie, kteří si u nich zažádají o azyl.

 

 

Na kolejích jdou se svými rodinami i malé děti. Příkladem můžou být i Fatima s Tibou. Podle jejich hry na kolejích si nejspíš ani nepřipouští, co vše je může při této cestě potkat. Otázkou také zůstává, jestli si vůbec uvědomují vážnost celé situace.

 

Maďarsko oznámilo, že běžencům poskytne autobusy

Šéf úřadu maďarské vlády János Lázár na večerní tiskové konferenci ohlásil, že běženci dostanou na další cestu k rakouské hranici autobusy. Zdůvodnil to tím, že bezpečnost železniční a silniční dopravy v zemi je nyní ohrožena. Řekl také, že Budapešť zatím odpověď od rakouské vlády nedostala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině