Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odmítli vařit imigrantům, řeší to policie. Majitel: Sluníčkářům se to hodí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. září 2015
15:08

V naší restauraci pro imigranty nevaříme. Díky tomuto heslu se restaurace v Hrušovanech nad Jevišovkou dočkala rázem obrovské pozornosti. Ze strany veřejnosti, ale i policie a České obchodní inspekce. Její majitel Tomáš Ševčík však tvrdí, že ničeho nelituje. A za svým přesvědčením si stojí. Blesk.cz pak oslovil i písničkářku, která v podniku po aféře zrušila koncert.

Negativní reklama, také reklama? Tahle restaurace v Jihomoravském kraji na nedostatek pozornosti nyní rozhodně žehrat nemůže. V době, kdy se v celé Evropě vášnivě debatuje o uprchlické krizi, o sobě dala vědět heslem na Facebooku „V naší restauraci pro imigranty nevaříme“ s dodatkem „Stop islám“.

V restauraci už byla inspekce. Raději zazálohovala i Facebook

Do restaurace se kvůli podezření na porušení zákona na ochranu spotřebitele a diskriminaci následně vydala Česká obchodní inspekce. „ČOI provedla kontrolu, navštívila tu provozovnu včera odpoledne, kdy se inspektoři ještě neprokázali. Provedli fotodokumentaci a z těch fotografií, stejně jako z toho, že dnes následně mluvili i s personálem, nevyplývá, že by někde v provozovně takový nápis byl. V každém případě ČOI zazálohovala facebookové stránky a tu fotografii a zjišťuje, kdo ji tam umístil. Řízení probíhá,“ sdělil Blesk.cz mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Vedle toho si to do pizzerie namířila i policie. „Případem se zabýváme, o této kauze jsme byli informováni včera. Zabývá se tím služba kriminální policie a vyšetřování, ale žádné další informace k tomu nebudeme zveřejňovat. Vše zjišťujeme a prověřujeme,“ sdělila Blesk.cz mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová.

Majitel: Stejně jako já myslí 90 procent společnosti

Na dotaz, co říká na zájem policie a inspekce, majitel restaurace Tomáš Ševčík Blesk.cz odpověděl: „Žijeme v demokratickém státě. Je to smutný.“

Ohledně reakcí na kauzu kolem restaurace uvedl: „Ze začátku negativní, až smutný, potom pozitivní. Hodně pozitivní, protože si myslím, že to, co si myslím já, si myslí 90 procent společnosti, akorát se to bojí říct. Tohle je přesně to, co se tady sluníčkářům hodí. Oni hrozně křičí o právu a při jakémkoli názoru, když někdo něco řekne, že zkrátka tohle je špatně, tak ho hned nazvou nacistou, rasistou a já nevím, čím vším,“ řekl Blesk.cz Ševčík.

Na jeho hlasu bylo znát, že je z celého humbuku unavený. „Otočilo se to pak hodně do plusu, ale nevím, co si o tom mám myslet,“ dodal. Lituje snad toho, že vzkaz, který prý namířil pouze na nelegální imigranty, vyvěsil na Facebook?

„Ne, ne, to v žádném případě, já si za svým názorem stojím a tohle přesvědčení já mám už dlouho, tohle mám navnímané. Je to reálná, obrovská hrozba, která se na nás hrne, a ti, kdo křičí, že ne, tak vůbec právě neví, o čem mluví. Nelituju toho a nikdy nebudu,“ tvrdí Ševčík.

Zároveň nastínil i možný ze svého pohledu katastrofický scénář. „A pokud zkrátka to dopadne tak, jak si naši politici přejí, až je (nelegální imigranty) tady budeme mít a paní Merkelová nám je pak naposílá zpátky, tak aspoň se mohu podívat zpět a mohu říct: Hele, aspoň jsem se jakoby pokusil a zkusil jsem s tím aspoň něco udělat. Nejenom blbě čumět a potom říkat: Je problém,“ míní Ševčík a „sluníčkářům“, tedy stoupencům uprchlíků, navrch přidal ještě jeden vzkaz: „Tihle všichni už neřeknou nikdy nic, ti už nebudou křičet v prvních řadách: Já vám pomůžu, já si ho vezmu domů.“ 

Písničkářka čelí urážkám

Případ vyvolal na sociálních sítích vlnu nejrůznějších reakcí. Zdaleka nebyly pro restauraci jen pozitivní. Neobsluhujeme imigranty je totéž co ‚nekupujte u Židů‘. Jsem zásadně proti masivnímu přijímání uprchlíků, ale k těm, kteří se sem dostanou, se musíme chovat slušně, upozornil třeba novinář Jiří X. Doležal.

V restauraci poté, co aféra propukla, přitom odmítla vystoupit mladá a nadějná písničkářka ze Znojma Tereza Holubová. „Poté, co restaurace Grand Italia zveřejnila na svých stránkách slogan ‚V naší restauraci pro imigranty nevaříme – stop islám‘, musím chystané vystoupení zrušit, protože s těmito názory nesouhlasím a je mi líto, že někdo takto smýšlí,“ napsala na svůj profil na Facebooku. 

Blesk.cz se ji podařilo kontaktovat a Holubová prozradila, co následovalo, když koncert zrušila. Po odmítnutí koncertu jsem se setkala jak s mnoha kladnými reakcemi, tak i velmi negativními. Byly to urážlivé komentáře na vše, čím se na sociální síti a YouTube prezentuji. Vůbec jsem nečekala, že tento můj bezprostřední projev humanity vyvolá takové reakce, podotkla Holubová.