Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z neobydleného ostrova uprchlický ráj. Egyptský boháč láká Evropu

Autor: mb - 
4. září 2015
18:45

Egyptský miliardář Naguib Sawiris (61) přišel s originálním řešením uprchlické krize, která sužuje Evropu. Po starém kontinentu chce neobydlený ostrov, výměnou EU slibuje celou záležitost vyřešit. Ostrov chce totiž osídlit běženci a vybudovat tu celé město.

„Řecko nebo Itálie, prodejte mi ostrov. Vyhlásím na něm nezávislost a osídlím imigranty. Práci získají tak, že budou budovat svou novou zemi,“ navrhuje pohádkově bohatý Egypťan, jehož jmění se odhaduje na 3,1 miliardy dolarů (zhruba 75 miliard Kč).

Nápad zatím zveřejnil pouze na sociální síti, ale už brzy se prý chystá oslovit přímo vlády v Itálii a Řecku. „Itálie a Řecko mají dost neobydlených ostrovů, na kterých by mohly bydlet stovky tisíc uprchlíků,“ prozradil světovým médiím svůj plán Sawiris.

Miliardář si představuje, že by ostrov mohl koupit za 10 až 100 milionů dolarů (243 milionů až 2,4 miliardy korun). „Nejdříve by bylo nutné postavit dočasné příbytky, ale pak by byli uprchlíci zaměstnáni při stavbě obydlí, škol, univerzit a nemocnic,“ říká nadšeně Sawiris a dodává: „No a pokud by se situace v domovské zemi zlepšila, kdo by chtěl, jel by zpátky domů.“

„Zlá“ Evropa

Miliardář přišel s takovýmto kuriózním řešením, protože se mu nelíbí přístup Evropy. Podle Egypťana se prý Řecko a Itálie o uprchlíky dostatečně nestarají. „Měli by se k uprchlíkům chovat jako k lidským bytostem. Nyní s nimi jednají jako s dobytkem,“ tvrdí egyptský miliardář.

Od začátku roku se přes Středozemní moře do Evropy pokusilo dostat už 350 tisíc lidí. Pobřežní stráže evropských zemí dělají vše pro to, aby běžence v chatrných člunech zachránily, ale ne vždy se to podaří.

Letos již podle Světové organizace pro migraci ve Středozemním moři zahynulo 2 600 lidí. Tento týden se stal symbolem zmařených životů malý syrský chlapeček, jehož mrtvé tělíčko vyplavilo moře na břeh.