Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky ve městě, odkud utíkal utonulý syrský chlapec: Peklo na zemi po bojích s ISIS

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. září 2015
14:15

Lenka Klicperová a Markéta Kutilová jsou první české novinářky vůbec, které zavítaly přímo do města Kobani na severu Sýrie. Nachází se nedaleko hranic Turecka a donedávna se o něj vedly tvrdé boje. Právě z Kobani pak utíkala i rodina syrského chlapečka Aylana, jehož tělíčko vyplavilo moře na tureckou pláž a fotka následně obletěla a zděsila svět. Co v Kobani Češky viděly? Učiněnou spoušť! A haldy trosek, mezi kterými si hrají děti těch, kteří neutekli nebo se vrátili.

Jde o sérii fotek, která je doposud nejsilnější z toho, co na svých profilech na Facebooku Lenka Klicperová a Markéta Kutilová uveřejnily. Vydaly se do Sýrie zmapovat, jak lidé žijí v občanskou válkou zmítané zemi, kde se navíc přidaly i střety s džihádisty z Islámského státu.

Kobani, které leží jen nedaleko hranic s Tureckem, bylo dlouho pod jejich tlakem. Kurdským jednotkám se podařilo islamisty i za cenu velkých ztrát na životech zatlačit pryč, zlověstné černé vlajky zmizely. Po bojích a bombardování však zbyly z města jen trosky, v jeho okolí to vypadá podobně.

„Pořád nechápete, proč lidé utíkají ze Sýrie? Tady je naše svědectví ze severu země: mají vážné důvody – strach z Islámského státu, z domů zbyla hromada trosek, IS povraždil jejich rodiny, jejich děti nemohou studovat, protože školy a univerzity nefungují, města a vesnice jsou zaminované – jsou zde stovky obětí min, nefungují dodávky vody a elektřiny, jídlo podražilo a hlavně nemají moc nadějí, že se to zlepší,“ napsala novinářka, humanitární pracovnice a členka občanského sdružení Femisphera Markéta Kutilová na svém profilu. 

Jak Blesk.cz již dříve informoval, Češky vyrazily do oblasti, kterou ještě před třemi měsíci ovládal Islámský stát. V doprovodu překladatele, fixera (tedy člověka s místními kontakty) a v případě, že se vydávají i přímo na frontu, tak i s vojáky a vojandami z kurdských milic YPG a YPJ.

Bezpečno tam stále zdaleka není, řada lidí zůstává Islámskému státu loajální, další pak jsou stoupenci režimu diktátora Bašára Asada. Jak ale upozorňuje šéfredaktorka časopisu Lidé a Země Klicperová, mnoho z těch, kteří neutekli a ve zničeném městě zůstali (anebo se do něj po bojích vrátili) jsou naopak srdeční lidé. I když si zažili pro běžného Středoevropana nepředstavitelné.

„Prvních pár fotek z totálně zničeného Kobani, města, odkud byl chlapeček, který nedávno utonul a jehož fotografie obletěly svět. Do Kobani se ale hodně lidí vrací z tureckých uprchlických táborů, protože svoje město milují. Nikde na světě jsme nepotkaly s Markétou Kutilovou tolik milých a laskavých lidí,“ uvedla Klicperová.

Zmínila přitom i tragický osud malého Aylana, který s rodiči a starším bratrem Galipem utíkal na lodi z jižního Turecka do Řecka. Loď ztroskotala a chlapci i s jejich matkou se utopili, přežil jen otec Abdullah Kurdi.

Fotky malého Aylana, bezvládně ležícího na pláži v Bodrumu, zděsily světovou veřejnost a zaplnily přední stránky řady novin. Staly se také prostředkem k výzvě, aby politici EU konečně našli řešení současné uprchlické krize. A zamezili dalším zbytečným ztrátám na životech. 

Také fotky Češek Klicperové a Kutilové jsou silné. Je na nich dobře patrné, jak moc bylo město Kobani při krvavých bojích Kurdů s džihádisty poničeno. „IS město obsadil před více než rokem a osvobozeno bylo letos kurdskými milicemi YPG/YPJ za pomoci spojeneckých náletů,“ uvádí na Facebooku Kutilová.

Z města zbyla jen část. „Prostě peklo na zemi. Přesto se sem lidé začínají vracet a chtějí svoje domovy obnovit. Je v nich velká síla a láska ke Kobani, ale zatím jim tu skoro nikdo nepomáhá. I vodu si musejí kupovat! Bohužel Islámský stát na město zaútočil znova letos v červnu a postřílel zde 300 civilistů. Ze 150 000 původních obyvatel se jich vrátilo 30 000. Ostatní zůstávají v uprchlických táborech v Turecku. Odkud někteří míří do Evropy,“ dodává Kutilová s tím, že do Evropy utíkají především ti, kteří tam již mají známé či příbuzné. A kteří na to v neposlední řadě mají i dostatek peněz.