Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zdrcený otec utonulého syrského hocha: Pašerák nás poslal na smrt

Autor: mb - 
4. září 2015
11:00

Otec utonulého chlapečka Aylana Kurdi (†2) promluvil. Abdullah Kurdi popsal okolnosti tragédie, při které je na rozbouřeném moři převaděči ponechali napospas osudu. Evropský sen se tak změnil v noční můru, Abdullah ve vodách Středozemního moře přišel o celou rodinu a nyní už je zpět v Sýrii, kde hodlá pohřbít svou rodinu. Fotky mrtvého Aylana dojaly celý svět a v Evropě oživily diskuse o uprchlické krizi.

„Od nikoho už nic nechci. Vše, o čem jsem snil, je pryč. Chci jen pohřbít své děti a truchlit u hrobu, dokud nezemřu. Děti byly pro mě vším. Každé ráno mě budily a říkaly – tati, pojď si hrát. Co může být krásnějšího v životě? Teď jsem o vše přišel,“ říká zdrcený otec Aylana Abdullah Kurdi.

Zrada pašeráků

Krátce po vyplutí začaly loď ohrožovat obrovské vlny. Zeptal jsem se převaděče, jestli bychom neměli raději opustit loď nebo se vrátit,“ popisuje Abdullah okamžiky hrůzy.

„Neboj, to je v pořádku,“ odpověděl pašerák. Krátce nato však skočil do vody a začal plavat ke břehu, uprchlíky na lodi zanechal napospas rozbouřenému moři, které loď záhy převrátilo.

„Byli jsme ve vodě asi 20 minut. Lidé umírali, jeden po druhém… Snažil jsem se dostat k mým dětem a ženě,“ dodává Abdullah, který se svou rodinou utekl ze Sýrie,ale dnes se vrátil do rodného města Kobani, aby své blízké pohřbil.

Noční můra každého rodiče

„Držel své děti v náručí, ale vlny je potápěly. Snažil se děti ze všech sil vytáhnout nad vodu, křičel, ať neumírají… Když se ale podíval nalevo, starší z hochů už byl mrtvý. Takže ho pustil a snažil se zachránit aspoň druhého. Podíval se na něj, ale Aylanovi tekla krev z očí, byl už také mrtvý. I toho tedy pustil. Snažil se  ve vodě nalézt svou ženu. Byla jako nafouklý balón...“ prozradila hrůzné detaily tragédie teta chlapců Tima Kurdi, která žije ve Vancouveru a rodina měla v plánu, že za ní přijede do Kanady.

Foto mrtvého chlapečka hluboce zasáhlo miliony lidí a okamžitě se stalo symbolem uprchlické krize, kdy ve Středozemním moři umírají tisíce lidí při pokusu dostat se do Evropy. „Vyfotil jsem ho, nic jiného už jsem nemohl udělat. Řekl jsem si, že je to jediný způsob, jak vyjádřit křik o pomoc jeho mrtvého tělíčka,“ prozradil fotograf Nilufer Demir, který snímek pořídil.

Evropa se potýká s největší uprchlickou krizí od 2. světové války. Evropští politici se ovšem nemohou dohodnout na způsobu řešení. Západní státy by rády uprchlíky rozesílaly po celé EU, východní státy Evropské unie ale podobné návrhy odmítají. Uvažuje se též o zásahu proti pašerákům lidí ve Středozemním moři.