Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Migranti napadli ochranku ve Vyšních Lhotách. Na místo musela záchranka

Autor: kle - 
4. září 2015
09:30

Několik uprchlíků napadlo pracovníka soukromé bezpečnostní agentury v detenčním táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Podobné události nejsou v těchto typech zařízení podle ministerstva vnitra výjimkou. Někteří lidé z cizinecké policie začínají mluvit o odchodu do civilu, uvedl deník Právo.

Informace o pondělním incidentu se veřejnost dozvěděla až v pátek, zveřejnil je deník Právo. Podle zjištění listu musela zraněného muže odvézt záchranka a šlo o člena soukromé bezpečnostní agentury. Tu si ministerstvo vnitra najímá k posílení ostrahy.

„Došlo k ošetření pracovníka ostrahy, který nebyl v pracovní neschopnosti,“ potvrdila mluvčí resortu Petra Kučerová. „Podobné události nejsou v těchto typech zařízení výjimkou,“ uvedla bez dalších podrobností.

Přesčasy i emoce narůstají. Kolik policistů skončí?

Nejen ve společnosti, ale i přímo uvnitř cizinecké policie panuje v posledních dnech zvýšené napětí. „Práce je více než kdykoliv předtím a lidé mají spoustu přesčasů, které jim už přerůstají přes hlavu. Část to chce řešit odchodem do civilu,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z příslušníků cizinecké policie.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová odmítla jakékoliv vlny odchodů policistů: „Nic takového se neděje. Naopak zaznamenáváme velký zájem o práci u nás, policisté k nám pravidelně volají a ptají se na možnosti uplatnění u cizinecké policie.“

Ministr policistům přesčasy zaplatí

Cizinecká policie nemá pro zvládání současné situace dostatek vlastních lidí. Využívá proto pomoc kolegů z jednotlivých regionálních ředitelství. Celkem jde podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o 600 policistů z různých krajů.

Na zaplacení přesčasů půjde podle ministra část z 200 milionů korun, které do konce letošního roku resort dostane na řešení migrační krize navíc ze státní pokladny. „Příští rok je na migrační krizi zhruba 1,2 miliardy korun,“ poznamenal.