Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka chce uprchlické tábory vně Schengenu. Orbán možná druhý plot

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky společně s francouzským prezidentem Hollandem. Zleva: Viktor Orbán, Francois Hollande, Robert Fico, Bohuslav Sobotka.
Premiéři zemí Visegrádské čtyřky společně s francouzským prezidentem Hollandem. Zleva: Viktor Orbán, Francois Hollande, Robert Fico, Bohuslav Sobotka.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, zst - 
3. září 2015
19:41

Páteční mimořádné setkání premiérů Česka, Slovenska, Polska a Maďarska v Praze dostává konkrétní obrysy. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka chce podporu při vzniku uprchlických táborů na vnějších hranicích schengenského prostoru, jeho maďarský protějšek Viktor Orbán, který musí ve své zemi čelit mnohem větší vlně uprchlíků, bude chtít svolání "velkého" summitu celé osmadvacítky. Navíc nevylučuje, že stejný plot jako na hranicích se Srbskem bude Maďarsko stavět také směrem k Chorvatsku.

Česko bude chtít, aby pražský summit Visegrádské čtyřky (V4) podpořil zřízení přijímacích středisek pro uprchlíky na vnější hranici schengenského prostoru nebo důraznější zásah proti pašerákům lidí. Setkání by mělo položit důraz na řešení problémů, které souvisí s příčinou migrace, řekl ve čtvrtek novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mimořádný summit předsedů vlád V4 se sejde v pátek odpoledne.

"Cílem je zkoordinovat postoje zemí V4 tak, abychom uvnitř Evropské unie vystupovali společně a jednotně," řekl premiér.

Česko podle něj chce položit důraz na to, aby Evropská unie dotáhla do konce všechna opatření, na kterých se dohodla již v dubnu a červnu. "Máme pocit, že ta opatření míří správným směrem, ale bohužel všechno strašně dlouho trvá a zatím reakce Evropské unie nebyla dostatečně důsledná," poznamenal Sobotka.

Výsledkem pátečního setkání, kterého se kromě premiérů budou účastnit i zástupci ministerstev vnitra a zahraničních věcí, by mělo být společné prohlášení. Mělo by obsahovat návrh, co je schopna V4 udělat pro vyřešení krize více, než nyní činí, a jaké by měly být hlavní body evropské debaty o migraci. Zopakuje pravděpodobně odmítnutí uprchlických kvót, nemělo by to ale být stěžejní vyznění summitu.

Česko je podle Sobotky připraveno navýšit podporu do fondů týkajících se migrace a podpořit všechny diplomatické iniciativy EU, které by směřovaly k zahájení jednání o ukončení občanské války v Sýrii. "Chceme si vyměnit informace a zkoordinovat postoje a položit důraz na řešení problémů, které souvisí nikoliv s důsledky migrace, ale také s jejich příčinami. Proto také budeme mluvit o potřebě stabilizovat situaci na Blízkém východě, zejména pokud jde o Sýrii," dodal.

Orbán: budeme chtít summit celé EU

Lídři zemí takzvané visegrádské skupiny, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska, budou v pátek v Praze diskutovat také o možnosti mimořádného summitu Evropské unie k migrační krizi. Novinářům to po čtvrtečních jednáních v Bruselu řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Navíc se Maďarsko chystá i na stavbu druhého protiuprchlického plotu, a to pokud vzroste počet lidí přecházejících do země. Ten by měl vyrůst na hranicích s Chorvatskem. Maďarsko bylo v minulých měsících kritizováno za stavbu plotu na hranicích se Srbskem.

Šéf Evropské rady Donald Tusk, který summity svolává a řídí, dal ale před jednáním s Orbánem najevo, že různými aspekty migrační problematiky by se měli premiéři a prezidenti zemí EU zabývat na svém příštím řádném jednání v polovině října.

Proti mimořádnému summitu se tento týden v textu pro některé evropské deníky postavil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten by měl příští týden v europarlamentu představit nejnovější návrhy evropské exekutivy na řešení situace.