Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nechtěl do uprchlického tábora, raději i s nemluvnětem skočil do kolejiště

Autor: sou - 
3. září 2015
17:40

Šok a beznaděj. Tak přesně to ve čtvrtek zažili imigranti v Maďarsku. Po dvou dnech se jim konečně otevřely brány nádraží. Nastoupili do vlaku a mysleli si, že budou pokračovat do Rakouska. Jenže to mělo háček. Vlak zastavil v obci Bicskle a policie je nutí přestoupit do autobusů. Ty je mají převézt do uprchlického tábora. Zoufalý muž dokonce se svou manželkou a nemluvnětem skočil do trati.

Nádraží Keleti v maďarské Budapešti bylo na dva dny pro uprchlíky zakázaným územím. Ve čtvrtek se ale jeho brány otevřely. Uprchlíci tak vzali ztečí jediný vlak, který stál u nástupiště. Mysleli si, že je doveze do Rakouska nebo Německa. Jenže to byli na omylu.

Konec cesty už 40 km od Budapešti

Vlak zastavil asi 40 km za Budapeští v obci Bicskle. Policie pak uprchlíky nutila vystoupit z vlaku. Na migranty tam prý už čekala policie s autobusy a postupně se je snaží odvézt do místního uprchlického tábora. V okolí nádraží byla vyhlášena operační zóna a policie z ní vykázala média.

Běženci ale odmítají z vlaku vystoupit. Rozumí, že je Maďaři chtějí převézt do tábora a pak je poslat pryč. Začali dokonce hlasitě skandovat “no camp, no camp“. O jejich beznaději svědčí i čin jednoho z mužů, který i se svou ženou a nemluvnětem skočil do kolejiště. Policie ho musela odvést v poutech.

Uzavření nádraže je prý symbolem nynější uprchlické krize

Více než 2000 uprchlíků, z nichž mnozí utíkají před nebezpečím v Africe, tábořily před Východním nádražím Keleti v Budapešti. Maďarsko jim ale brány do východní Evropy uzavřelo kvůli pravidlům Evropské unie. Ta jasně zakazují další cestu osobám bez platných osobních dokladů.

Zavření nádraží uprchlíkům se tak stalo nejnovějším symbolem evropské migrační krize. Ta je prý nejhorší od jugoslávských válek v roce 1990. Maďarsko se snaží s nynější situací bojovat i pomocí 4metrového plotu, který buduje na svých hranicích. Ten ale neodolal náporu uprchlické vlny čítající 5000 lidí, která se přes něj převalila minulý týden.