Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Foto utopeného syrského hocha: Babiš je v šoku, Sobotka smutní. A Okamura?

Utonulý syrský chlapec a reakce českých politiků
Utonulý syrský chlapec a reakce českých politiků  (Autor: Reuters a archiv Blesk.cz)
Autor: Jan Kálal, zst - 
3. září 2015
15:20

Utopeného chlapce vyplavilo Středozemní moře na tureckou pláž. A jeho fotografie, která obletěla svět, se vryla do paměti i českým politikům. V anketě pro Blesk.cz volá šokovaný vicepremiér Andrej Babiš (ANO) po rychlé evropské akci proti chaotickému příchodu uprchlíků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůrazňuje nutnost ukončit konflikt v Sýrii. A vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) míní, že snímek konečně někomu otevře oči. A ukáže uprchlíky jako lidi.

Bohuslav Sobotka (ČSSD), premiér:

Je to strašně smutná fotografie. Nedá se zapomenout. Ale ten chlapec zemřel především kvůli nesmiřitelné občanské válce, kterou vedou jeho krajané v Sýrii a která už má čtvrt milionu obětí. I mezi dětmi. Hlavně na ukončení této války, která je příčinou migrace, se musí Evropa zaměřit.

Andrej Babiš (ANO), vicepremiér:

Při pohledu na tuto fotku jsem v šoku. Jde o další lidskou tragédii, která je důsledkem selhání světových velmocí, nefunkčnosti OSN a Evropské komise. Je potřeba okamžitě zabránit tomu, aby se uprchlíci dávali všanc zločincům, které lidský život nezajímá. Nesmíme dopustit, aby se Středozemní moře stalo hromadným hrobem. Je potřeba okamžitě svolat evropský summit a zabránit pašerákům, aby zabíjeli nevinné lidi a aby uprchlíci přicházeli do Evropy nekontrolovaně a chaoticky.

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér:

Mnohým snad fotografie otevře oči, že jde o lidi.

Petr Fiala (ODS), předseda strany:

Náš názor na uprchlickou krizi je realistický a zohledňuje i právě utrpení lidí, a to od samého počátku. Proto mluvíme o pomoci v uprchlických táborech, proto mluvíme o boji proti převaděčství, proti obchodování s lidským neštěstím. To jsou všechno opatření, která právě takovýmto tragediím zabrání, a já jen opakuji: Všichni musíme mít úctu před lidským neštěstím, musíme ochraňovat lidské životy.

Tomio Okamura (SPD), předseda strany:

Denně umírají miliony dětí, starců či matek v důsledku válek, hladu nebo živelných pohrom a jediné, k čemu nás mohou vést, je, abychom bránili příčinám, pokud můžeme. Protože nikdy nemáme šanci spasit všechny nešťastné lidi planety a třeba válku v Sýrii mohou EU a USA zastavit ihned, když přestanou štvát a financovat povstalce a islamisty proti prezidentovi Bašáru Asadovi.