Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fixa na uprchlíky připomněla holocaust. Vnitro se brání, Hašek tepe sluníčkáře

Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. září 2015
11:30

Nelegálním imigrantům, kteří jsou zajištěni na území ČR, začala policie psát na ruce čísla. Česko se za to dočkalo kritiky. Prý jde o praktiku, kterou nacisté používali během holocaustu. Ministerstvo vnitra se brání, že šlo o provizorní opatření, a slíbilo, že se na tento problém zaměří. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) si však nebral servítky. Opřel se do „sluníčkářů“ a kritiky označil za hysteriky.

Ke značkování uprchlíků pomocí čísel došlo při policejním zásahu na břeclavském nádraží, při kterém bylo zadrženo 214 běženců. Akci byl osobně přítomný jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

„Mně přišlo to jednání policistů k těm lidem korektní. Já nevím, proč třeba nejsou vybaveni technikou, aby každý dostal náramek s čárkovým kódem, ale ty lidi nijak neuráželo, že byli označeni alespoň číslem. Já jsem neviděl nikoho, že by se zpěčoval proti takovému chování, neviděl jsem, že by si to policisté na někom vynucovali násilně. Proběhlo to podle mého názoru, alespoň to, co jsem já viděl na vlastní oči, korektně,“ popisoval Hašek situaci v pořadu Interview ČT24.

Hejtman pak ještě k samotnému číslování dodal: „Otázka na vedení policie, případně resort ministerstva vnitra je, jestli na začátku 21. století se mají psát čísla na ruku, anebo jestli se to má řešit jiným způsobem. Ale to beru jako technikálii. Podle mě spíš podstatné je, jak ČR bude postupovat obecně v téhleté věci, jestli se nám podaří společně s dalšími státy vynutit, aby jiní členové EU, kteří například mají garantovat průchodnost schengenské hranice, svoje závazky plnili. Je evidentní, že schengenská hranice například v Řecku a Itálii je děravá jako cedník.“

Není to standardní postup, připustilo vnitro

Právě z Řecka a Itálie míří uprchlíci dál do Evropy. Zátah v Břeclavi však odhalil slabou stránku v procesu jejich zadržení a odvezení. Čísla dostávali všichni – muži, ženy i děti. Ministerstvo vnitra se však kritice, která se na policisty snesla, bránilo.

„Ministerstvo vnitra ČR zaznamenalo informace včetně záběrů, při nichž byla česká cizinecká policie obviněna z praktik z dob holokaustu při označování osob. Zveřejněné záběry nepředstavují standardní postup české policie a k tomuto postupu došlo kvůli časové tísni, v níž policie v danou chvíli byla, a především proto, aby v takto velké skupině nebyly děti odděleny od svých rodičů,“ vysvětlila Lucie Nováková, ředitelka odboru tisku a PR ministerstva vnitra. 

Nováková ujišťovala, že dojde k nápravě. „Na základě konzultace s Policejním prezidiem ČR dojde na dnešní poradě policejního prezidenta k upřesnění pravidel tak, aby k podobné situaci již nedošlo,“ uvedla na stránkách ministerstva mluvčí s tím, že „Česká republika je zemí, která dodržuje závazky vyplývající z mezinárodního práva a práva Evropské unie. Česká republika si je vědoma lidského rozměru této migrační vlny a její instituce vykonávají své funkce tak, aby všechny závazky, jimiž je vázána, byly do důsledku naplněny.“

Hašek se zlobí: Fixy se používají i v porodnicích

Ke kritikům však nebyl tak pokorný hejtman Hašek. Na Facebooku je označil za hysteriky. „K pseudosvětové sluníčkářské aféře s psaním čísel fixem na ruku zadržených běženců připomínám všem hysterikům, že řada českých a moravských porodnic používá fix na identifikaci novorozenců, tedy nikoli uprchlíků, ale právě narozených malých českých občánků... Co včíl? Padne vláda???“ neskrýval Hašek své rozhořčení.

K pseudosvetove slunickarske afere s psanim cisel fixem na ruku zadrzenych bezencu pripominam vsem hysterikum,ze rada...

Posted by Michal Hašek on 2. září 2015

Použití fixů kritizoval na Twitteru i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který upozornil právě na zprávy BBC. "Tak už jsme zase slavní, bohužel. To opravdu na min. vnitra nedojde, že čísla na ruku nejsou dobrý nápad?" napsal ministr.

Policie příště použije rozlišovací pásky

Vedení policie se nakonec rozhodlo skandál zažehnat – policisté nově dostanou na označení uprchlíků speciální pásky, které budou zadrženým nasazovat na ruce. Na páskách budou obsaženy potřebné identifikační údaje o běžencích, prozradil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Také on přiznal, že v Břeclavi nešlo o standardní postup, ale že policisté potřebovali vyřešit označení prostě co nejrychleji. A tak sáhli po fixech. Podle Chovance to nebylo myšleno špatně a policisté pracovali v rychlosti a stresu. "Nevidím na tom nic špatného," dodal Chovanec.