Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Fotky utopeného chlapce šokovaly svět: Nenechte dál topit děti, slyší politici

Autor: simao, ČTK - 
3. září 2015
09:32

Na tyhle fotky je hrůzostrašný pohled. Utopeného chlapečka vyplavilo Středozemní moře na tureckou pláž, turecký četník se k němu sklání a bezvládné tělíčko odnáší pryč. Drastické snímky obletěly svět, objevily se na řadě titulních stránek novin nejen v Británii či Německu. Opravdu nejsou pro slabé povahy.   

Chlapeček ze Sýrie se utopil ve středu při pokusu uprchlíků dostat se na řecký ostrov Kos, kam míří týdně tisíce migrantů. Loď se šestnácti Syřany však svou cestu nezvládla, potopila se a minimálně sedm z nich se utopilo nedaleko tureckého poloostrova Bodrum.

Vypluli z jihozápadního Turecka a doufali, že se dostanou dál do Evropy. Jejich sen však spláchlo Středozemní moře. Čtyři se podařilo zachránit, po pěti se dál pátrá. Pravděpodobně jsou však také mrtví. Foto chlapečka, kterého vyplavilo moře na tureckou pláž, následně obletělo svět. Ve čtvrtek se objevilo na titulních stranách řady světových deníků. Bere dech, jen pohled na něj láme srdce.  

Chlapečka již identifikovala turecká agentura Dogan. Obětí plavby z válkou zmítané Sýrie za bezpečím se stal tříletý Aylan Kurdi, spolu s ním zemřeli při tragédii ve Středozemním moři i jeho pětiletý bratr Galip a matka Rehan. Otec Abdullah přežil. Rodina se chtěla přes Evropu dostat do Kanady. 

Fotky mrtvého tříletého uprchlíka jsou hojně sdílené i na sociálních sítích. Často však spojené s otázkou, jestli právě tyhle drastické snímky mohou něco změnit na stávající uprchlické krizi. Ve vlnách Středozemního moře umírají lidé při pokusu dostat se do Evropy denně. „Musíme je ukázat, protože dokumentují historický neúspěch naší civilizace v této uprchlické krizi,“ napsal k fotkám Aylana německý Bild.

„Evropa se potýká s enormní lidskou vlnou uprchlíků, mnohých ze Sýrie, a obrázky posledních dní ukazují, jak lidé bojují při snaze dostat se přes mezery hraničních plotů, spí na nádražích nebo se unaveně plahočí přes pole. Svět byl šokován minulý týden zprávou, že v kamionu na silnici v Rakousku byla nalezena rozkládající se těla 71 migrantů, kteří se zřejmě udusili. Ale i na pozadí těchto dramatických utrpení fotografie mrtvého batolete všechny hluboce zasáhla,“ podotkl Los Angeles Times. 

Válka v Sýrii však pokračuje dál. Mezi vojsky Asadova režimu a vzbouřenci, ale i mezi Kurdy, kteří se na hranicích Evropy brání před rozpínavostí Islámského státu. Džihádisty se jim podařilo vyhnat z měst, jako je třeba Kobani na severu Sýrie, bezpečno tam však stále není. Právě z Kobani měla přitom prchat Aylanova rodina.

Dvojice syrských chlapečků Aylan a Galip, kteří se utopili ve Středozemním moři Dvojice syrských chlapečků Aylan a Galip, kteří se utopili ve Středozemním moři | Twitter

Svět apeluje na politiky: Pomozte

Na útěku z vlasti jsou však celkově miliony lidí. V uprchlických táborech v Turecku, Iráku, v Evropě. Podle tureckých médií se ve středu potopila ještě jedna loď se sedmi syrskými uprchlíky, i na její palubě byly děti. Ani ony neměly šanci přežít.

Situace je opravdu kritická. Po uveřejnění fotek mrtvého chlapečka se přitom objevila i řada apelů na evropské vlády, aby konečně našly řešení vlekoucí se války v Sýrii i samotné uprchlické krize.

„Máme příliš mnoho lodí, příliš mnoho vrtulníků, příliš mnoho průzkumných letadel, abychom v případě této katastrofy pokračovali jen v přihlížení. Tahle fotka je zprávou pro celý svět: je konečně nutné společně zajistit, aby žádné další dítě nezemřelo na útěku,“ stojí ve výzvě Bildu. Na politiky nyní apelují nejen novinové titulky, ale i celý svět: Nenechte dál topit děti.

Najdou evropští lídři řešení, jak ven z krize? Změní se přístup k uprchlíkům? Otázek je více než dost. „Musíte nám pomoci. Jsme lidé,“ říkal dle agentury Reuters jeden ze šťastnějších Syřanů, kterému se podařilo do Řecka dorazit.

„Jestliže tento působivý snímek těla mrtvého syrského dítěte vyplaveného na pláž nezmění přístup Evropy k uprchlíkům, co tedy?“ táže se v titulku britský The Independent, podle kterého lze tyto fotky jen těžko ignorovat. „A nyní i vysocí političtí představitelé vyzývají Camerona (britský premiér – pozn. red.), aby udělal více pro řešení této krize,“ dodává list.

Debata o zveřejnění fotky v redakcích

Fotografie syrského chlapce se postarala o debatu i uvnitř samotných médií. Redakce některých listů byly proti tomu šokovat čtenáře, zatímco mnoho novinářů zastávalo názor, že je třeba veřejnost informovat o důsledcích války a o politice, která uprchlíkům ztěžuje získat azyl v Evropě.

V Británii debata skončila shodou, že fotografie bude na titulních stranách a že listy budou vyzývat premiéra k akci. Americké listy chtěly snímek otisknout, avšak redakce se lišily v tom, do jaké míry má být fotografie drastická. Některé odmítly publikovat záběr, na němž je částečně vidět tvář ležícího dítěte.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině