Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko se chová jako nacistické Německo? Policie značkuje uprchlíky! Číslování pobouřilo svět

Autor: rc - 
2. září 2015
22:15

Dvě stě běženců v Maďarsku nastoupilo do vlaku a jelo naproti lepšímu životu do západní Evropy. Jejich cílovou stanicí mělo být Německo nebo Rakousko. Jenže v Česku ve stanici Břeclav na ně čekaly desítky policistů, kteří je z vlaku vyvedli, rozdělili do řad a na ruce jim napsali čísla. Když se o tom dozvěděla světová média, okamžitě to vyvolalo bouři nevole. Česko srovnávají s nacistickým Německem.

„Nepřestanou mě udivovat lidé, kteří si myslí, že z holocaustu by si měli brát lekce jen Němci a Židé,“ napsal na svůj Twitter Belgičan Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch.

Když se v zahraničních médiích objevily fotografie a zpráva o tom, co se událo v noci na úterý v břeclavském nádraží, strhla se vlna kritiky proti českému zacházení s uprchlíky.

Oné noci cestovalo 200 uprchlíků z Maďarska do Německa a Rakouska. Běženci, kteří utíkali převážně ze Sýrie, se v Maďarsku prokázali platnými jízdenkami, a proto byli vpuštěni do vlaku. Jenže jejich cesta za svobodou skončila právě v břeclavské stanici. Tam na ně čekaly desítky policistů, kteří je z vlaku vyvedli, pak je postavili do řad a na ruce jim napsali čísla.

(Už dříve jsme označovali lidi čísly. Jednoho dne se podíváme zpět a budeme si říkat, že ty náznaky tu byly, pozn. red.)

O činu české policie okamžitě začala psát zahraniční média. Hned, jak se tato zpráva dostala do světa, začala být Česká republika přirovnávána k nacistickému Německu. „Tohle je zkrátka špatné a šílené,“ řekl Dailymailu o značení uprchlíků v Břeclavi Alp Mehmet, viceprezident organizace Migration Watch.

 „Desítky uprchlíků byly označeny doslova jako dobytek jdoucí na porážku. Nevyhnutelně to tak připomíná nejtemnější období soudobých dějin,“ řekl o skandálu světových rozměrů Renzo Gattegna, šéf svazu italských židovských organizací, agentuře ANSA. Značení uprchlíků pobouřilo i dalšího Itala, prezidenta Židovské komunity v Římě Ruth Dureghella.

„Tento přístup je nepřijatelný. To jsou obrázky, které se nemůžou akceptovat, protože nám připomínají postupy nacistů. 70 let po tomto hororu nemůžeme nečinně přihlížet těmto nelidským přístupům,“ řekl Ruth Dureghello rakouskému serveru krone.at.

(Nejdřív čísla na rukou a co dál? Koncentrační tábory? pozn. red.)

Mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková vysvětlila, že číslování uprchlíků bylo nutné kvůli zvyšujícímu se počtu dětí mezi běženci. „Našim cílem je, aby se zabránilo ztrátě dětí,“ řekla. Policie se jen snažila udržet rodiny s dětmi pohromadě.

Zatímco někteří aktivisté Česko řadí do stejné linie jako Německo za dob nacismu, někteří jeho čin chápou. Číslování uprchlíků nijak nepobuřuje Magdu Faltovou, ředitelku Sdružení pro migraci a integraci. „Rozumím tomu, že je to složitá situace a evidovat takové množství lidí je náročné. Možná by bývalo bylo lepší, kdyby měli předem připravené pásky a neoznačovali je čísly,“ řekla Idnesu.cz.

Mluvčí České policie Kateřina Rendlová vypověděla, že pokud by policie používala papírová čísla, běženci by je mohli odhodit nebo ztratit. „Oni se značením nemají problém, chápou, že je to důležité,“ uvedla.

 Jenže ochráncům lidských práv a právníkům se to nelíbí z etického hlediska. „Myslím, že souhlasí proto, že si myslí, že policista to má právo udělat,“ řekla Zuzana Candigliota. Pražský právník Marek Dufek čin českých policistů také chápe: "Vím, že je to složité, jelikož běženci nemají žádné dokumenty," řekl Dailymailu.

Faktem zůstává, že Česká republika s přijímáním uprchlíků nesouhlasí. Agentura Focus v srpnu provedla průzkum, ve kterém kladla lidem otázku, zda s azylem pro běžence souhlasí. Celých 93 % Čechů řeklo, že by se uprchlíci měli poslat zpátky do své země. Tohle se naopak nelíbí západním státníkům.

(Česká policie psala čísla na uprchlíky jako na vězně z táborů smrti, pozn. red.)

 „To nejde, aby Německo, Rakousko a Švédsko přijaly většinu těchto lidí,“ uvedl ve středu německý vicekancléř Sigmar Gabriel v rozhovoru pro list Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).

„Otevřené hranice budeme moci trvale udržet jen v případě, že Evropa najde společnou politiku vůči uprchlíkům,“ dodal Gabriel. „Kdo považuje Evropu jen za společenství, v němž si lze něco přivydělat, v němž bude spolupracovat, jen když dostane peníze, a nebude spolupracovat, když nastanou potíže, ten Evropu ohrožuje,“ pokračoval pobouřeně.

Situace kolem uprchlíků rozděluje Evropu na dva tábory. Státy, které nemají s běženci problém, a na státy, které je odmítají přijímat. Jenže příval běženců ještě nekončí. V Maďarsku se ve středu vzbouřilo 3000 migrantů, kteří se snaží dostat do vlaků směr západ. Maďarští policisté je zatím drží v ulicích Budapešti a byly zrušeny všechny linky. Ovšem další uprchlíci přicházejí.

zigzag ( 3. září 2015 08:18 )

krdasseneda ( 3. září 2015 07:49 )

Se nepo.se.rte,u nás se píše na děcka už i v porodnici

mildadaleko ( 3. září 2015 03:09 )

 Takže,vlasně víza, pasy a další různé cestovní doklady jsou úplně na hov.o. Takže si budeme všichni cestovat po světě jak chceme. Já žít s uprchlíky nechci, tak se seberu a pojedu třeba do Kanady s tím, že chci azyl, protože nechci žít v ČR s uprchlíky. Asi 24 hodin bude trvat než mě vrátí zpátky. Proč mě nenechají žít tam kde si já umanu. Protože neznám kulturu statu Kanada, protože neznám řeč. Proč to někde na světě jde a v ČR ne? Protože má ČR vládu vlastizrádců a zmetků.

Zobrazit celou diskusi