Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tragická smrt 71 uprchlíků v Rakousku: Policie zadržela další podezřelé

Autor: ČTK, mb - 
1. září 2015
14:15

Další dva podezřelé zadržela policie v Bulharsku a Maďarsku v souvislosti s vyšetřováním nálezu 71 těl uprchlíků v Rakousku. Smrt 71 běženců v chladírenském voze minulý týden šokovala celý svět. Policie od té doby už pozatýkala několik členů převaděčské mafie.

Jednoho z podezřelých zadržela na základě evropského zatykače bulharská policie. „Nyní musí bulharské úřady provést řízení o vydání osoby,“ uvedla mluvčí rakouského státního zastupitelství Verena Strnad. Druhou osobu zadrželi policisté v Maďarsku. Národnost zadržených ani den, kdy k jejich zajištění došlo, rakouské úřady neupřesnily.

Pašeráci lidí, bezcitnost a policejní zátah

V rukou policie už dříve skončilo pět podezřelých: tři Bulhaři a jeden Afghánec jsou od soboty v maďarské vyšetřovací vazbě, o uvalení vazby na čtvrtého podezřelého Bulhara požádalo státní zastupitelství v jihomaďarském Kecskemétu v pondělí. O těchto pěti mužích maďarská justice hovořila jako o malých rybách v převaděčském gangu.

Chladírenský vůz s 71 uprchlíky, kteří se pravděpodobně udusili, nalezla rakouská policie ve čtvrtek u dálnice A4 nedaleko maďarské hranice. V úterý policie informovala, že při ohledání těl nalezla několik cestovních pasů a dalších dokladů.

„Ještě zdaleka to ale neznamená, že známe jejich identitu. Není totiž zcela jisté, že se jedná skutečně o jejich dokumenty,“ uvedl policejní mluvčí Gerald Pangl. Už dříve Rakousko uvedlo, že se s největší pravděpodobností u obětí jedná o občany Sýrie. Mezi oběťmi pašerácké mafie byly bohužel i 4 děti, nejmladší holčičce bylo teprve 1,5 roku…