Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Stovky nových běženců v Česku? Sobotka se ohání zákony

Autor: ČTK, val - 
1. září 2015
13:20

Česká republika přistupuje k migrantům striktně v souladu s tuzemskými zákony i mezinárodními dohodami, prohlásil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na noční zadržení více než dvou stovek běženců ve vlacích v Břeclavi. V některých okolních státech policie postupuje jinak. Maďarská, slovenská nebo rakouská policie nechávají běžence projet do Německa, kam většina z nich směřuje.

„Česká republika postupuje při řešení migrační vlny striktně v souladu s mezinárodními dohodami a našimi zákony,“ řekl v úterý premiér.

„Zákony České republiky říkají, že nelegálně a bez platného dokladu nelze na území Česka vstoupit. Pokud se tak stane, policie cizince zajistí a v souladu se zákonem přistoupí ke zjišťování identity a totožnosti nelegálně pobývajících osob,“ poznamenal.

Sobotka tak komentoval noční zátah na běžence, kteří do České republiky přicestovali ve vlacích z Vídně a Maďarska. Na břeclavském nádraží na ně čekaly desítky policistů, nakonec zadrželi na dvě stě lidí. Převážně se jednalo o Syřany.

Noční příjezd uprchlíků na nádraží v Břeclavi Noční příjezd uprchlíků na nádraží v Břeclavi | ČTK

Uprchlíci by měli být umístěni v záchytných místech v Zastávce u Brna, Vyšních Lhotách nebo Bělé-Jezové. Zadržených je více než za celý minulý týden dohromady.

V pondělí směly nastoupit stovky migrantů v Budapešti do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Policie na Slovensku, přes které také jezdí vlakové spoje z Maďarska do Německa, nasadila do vlaků hlídky.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině