Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maďarsko posílá uprchlíky pryč ve vlacích. První dorazí do Česka před půlnocí

Autor: ČTK, sou - 
31. srpna 2015
16:52

V Maďarsku hromadně pouštěli uprchlíky do mezinárodních vlaků. Rakušané zastavili na maďarské hranici hned dva. Asi 100 imigrantů policie vyvedla z vlaku k registraci. Trasa vlaků vede ovšem i přes Českou republiku, policie očekává první z nich v Břeclavi těsně před půlnocí.

V podvečer dorazil jeden z vlaků z Budapešti do hornobavorského města Rosenheim. Bylo v něm údajně 200 uprchlíků, asi sto z nich policie z vlaku vyvedla k následné registraci. Zbylé stovce umožnila cestovat dál do Mnichova. Ještě dnes odpoledne přitom rosenheimská policie tvrdila, že dočasně zastaví kontroly vlaků přijíždějících z Rakouska kvůli naplněným kapacitám ubytovacích zařízení pro registrované běžence.
    
Stovky migrantů přijíždějících z Budapešti vystoupily také na vídeňském Západním nádraží. Podle agentury APA ale na místě od počátku panoval chaos. Uprchlíky registrovala policie, dobrovolníci jim předávali vodu a ovoce. Před nádražím se ale objevila i skupina demonstrantů.

Mezinárodní vlaky jezdí i přes Česko

Mezinárodní vlaky z Maďarska do Německa jezdí ale i přes Českou republiku. Jedním z nich by měl být i vlak z Budapeště do Berlína. V Česku by měl zastavit těsně před půlnocí. A to na jižní Moravě, která je vůbec nejčastěji používanějším kraje pro přechod uprchlíků do Německa.

Česká policie v souvislosti s tímto problémem sdělila, že zatím nechystá žádné speciální opatření pro kontroly vlaků mířících z jihu do Břeclavi, kam přijedou uprchlíci z Maďarska. 

„Avizovali jsme možný příliv už o víkendu. Jsme na to připravení, ale v souvislosti s nynějšími událostmi v Maďarsku jsme nepřijali žádná další opatření. Budeme na celou situaci reagovat, až nastane," uvedla tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Podle ní provádějí policisté pravidelné kontroly vlaků. „Za poslední dva týdny denně zajistíme v průměru 55 migrantů. Je to ale jen průměr, někdy už čísla přesáhla i stovku," doplnila Rendlová s tím, že pokud by uprchlíků bylo několikanásobně více, policie by přistoupila ke krizovému plánu.

Německo žádné zvláštní vlaky pro uprchlíky nevypravuje

Německá vláda mezitím popřela zvěsti, že jsou vypravovány "zvláštní vlaky" přepravující azylanty z Maďarska do Německa. „Ne, žádné zvláštní vlaky nejsou," sdělil na Twitteru mluvčí kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. „Lidé, kteří přijedou do Maďarska, se musejí zaregistrovat a žádat o azyl tam," napsal.

Zpravodaj Reuters předtím informoval, že tisíce uprchlíků se na nádraží v Budapešti tísní u mezinárodních pokladen ve snaze koupit si jízdenku do vlaků mířících do Rakouska a Německa. Stalo se tak poté, co se roznesla zpráva, že migranti smějí do těchto souprav nastupovat.
    
Státní televize M1 předtím uvedla, že běženci s platnými dokumenty a jízdenkami směli nastoupit do vlaku vypraveného dopoledne do Mnichova.

Od vlaků prý zmizeli policisté

Podle agentury APA Merkelová o migrační krizi dnes hovořila s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Jeho mluvčí v této souvislosti řekl, že maďarská vláda k tomu vydá prohlášení. Žádné ale zatím vydáno nebylo. Místo toho ale podle médií od vlaků mířících na Západ zmizeli na nádražích policisté, kteří do té doby bránili běžencům v nastoupení do vagonů.
    
APA odpoledne informovala, že vlak Railjet 64, jedoucí z Budapešti do Mnichova, stojí na hranicích v Hegyeshalomu. Rakouský personál vlaku si prý stěžoval na to, že vagony jsou přeplněné, a žádá, aby maďarská policie "nadpočetné cestující" vyvedla. Podle agentury Reuters zastavila posléze policie na hranicích i druhý vlak na cestě z Budapešti, následně ale nechala čtyři vlaky hranici přejet.

Uprchlíci bez víza se vrátí do Maďarska

O postupu v případě zastavených vlaků panoval dnes na rakouské straně zmatek. Podle mluvčího rakouské policie Romana Hahslingera bude u uprchlíků bez platného schengenského víza, kteří dorazili do Rakouska, zahájen proces směřující k "odsunutí do Maďarska". Už dříve Hahslinger uvedl, že rakouská policie neumožní vstup do země běžencům, kteří už požádali v Maďarsku o azyl.

Ostatní budou do země vpuštěni. Pokud v Rakousku podají žádost o azyl, dostanou se pak do některého ze záchytných zařízení. Těm, kteří žádost nepodají, ale prý nebude policie bránit, aby pokračovali v cestě do Německa. Rakouské ministerstvo vnitra ale záhy jeho prvotní vyjádření označilo bez bližšího upřesnění za "nedorozumění".
    
Uprchlíci poukazují na to, že mají platné jízdenky a policie je v Budapešti nechala nastoupit. Podle mluvčího maďarské vlády Andráse Giróa-Szásza nejasná právní situace nastala, když Německo v posledních dnech projevilo tolerantnější přístup k migrantům ze Sýrie. Nový postoj Berlína totiž vyvolal v migrantech naději a domáhají se volné cesty do Německa.