Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Přestavoval jsem „kamion smrti“: Chtěli, aby se do něj vešlo 70 vepřových půlek, říká svědek

Autor: lm - 
31. srpna 2015
17:07

Byli předem odsouzení na smrt! Potvrdil to jednatel společnosti, která chladírenský vůz, ve kterém zemřelo 71 uprchlíků, před třemi lety přestavovala. Auto bylo prý speciálně vyztuženo pro převážení velkého nákladu a nebyla šance se z něj dostat.

Společnost HLM International podle Nového Času přestavovala bývalé vozidlo slovenské společnosti Hyza před třemi lety. Vyztužovala ho tak, aby uvezlo 70 vepřových půlek. Tak znělo zadání objednatele. Vozidlo musí být v takovém případě odolné jako tank, musí vydržet nárazy zmrzlých vepřových půlek o stěnu a materiál nesmí povolit, aby se v autě nezačala šířit hniloba. I dveře měly speciální kování, aby je ani v případě nehody náklad nevyrazil. Z vozu by se prý dalo dostat jenom krumpáčem.

„Nikdy by mě nenapadlo, že bude někdo schopen dát do takového auta lidi. Auto musí být vzduchotěsné a chladící agregát v něm pouze recykluje vzduch zevnitř, aby se ušetřila energie a CO2,“ uvedl zděšeně jednatel HLM International Igor Škutil pro Nový Čas.

Podle něj navíc v případě, že byl chladící agregát zapnut, nemohl nikdo slyšet ani zoufalé volání o pomoc. „Myslím, že si cíleně vybrali mrazírenské auto, aby ty lidi nebylo slyšet a ani termoskener by je neodhalil. Chlad ve skříni dosahuje až -18 stupňů. Je to nelidské, šílené,“ dodal specialista na přestavbu aut. Společnost Hyza v reakci na incident dříve uvedla, že vozidlo loni prodala sice jako pojízdné, ale chladící zařízení už nebylo funkční. 

Náklaďák smrti byl na dálnici v Rakousku nalezen ve čtvrtek. Uvnitř bylo 71 mrtvých uprchlíků, jejichž těla už byla ve značném stádiu rozkladu. Rakouský deník Kronen Zeitung zveřejnil šokující foto mrtvých uprchlíků z kamionu smrti. Ze snímku je patrné, že někteří umírali na kolenou po marném boji o život. Sedmdesátka běženců byla namačkána na sebe a jeden po druhém pomalu umírali na nedostatek kyslíku. Mezi nimi i čtyři děti. Maďarská policie v souvislosti s tímto případem zadržela pět podezřelých – čtyři Bulhary a jednoho Afgánce – kteří nyní sedí ve vazbě.